zaterdag 23 september 2023

#JOM #KIPOER - #GROTE #VERZOENDAG #2023



Jom Kippoer, ook wel bekend als de #Grote #Verzoendag, is een belangrijke Joodse feestdag die wordt gevierd op de tiende dag van de #Hebreeuwse maand #Tisjri. Het is een dag van boetedoening en verzoening, waarop Joden zich richten op spirituele zuivering en het verkrijgen van vergeving voor hun zonden. In deze bijdrage zal ik de betekenis van Jom Kippoer uitleggen en acht rituelen bespreken die op deze dag worden uitgevoerd, samen met de religieuze bronnen waarop deze rituelen zijn gebaseerd.
Jom Kippoer wordt beschouwd als de heiligste dag van het Joodse jaar. Het markeert het einde van de Tien Dagen van Inkeer, die beginnen met Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar.

Op deze dag geloven Joden dat God de definitieve oordelen over ieders lot voor het komende jaar velt. Het is een tijd waarin mensen zichzelf onderzoeken, hun daden evalueren en streven naar verbetering en verzoening met God en hun medemensen.
Er zijn verschillende rituelen die op Jom Kippoer worden uitgevoerd om deze zoektocht naar verzoening te symboliseren en te bevorderen. Hieronder volgen acht van deze rituelen, samen met de religieuze bronnen waarop ze zijn gebaseerd:
1. Vasten: Het vasten is een centraal onderdeel van Jom Kippoer. Gedurende 25 uur onthouden Joden zich van eten, drinken, wassen en andere fysieke genoegens. Dit vasten wordt gebaseerd op Leviticus 23:27, waarin staat: "Op de tiende dag van deze zevende maand is het verzoendag. U moet een heilige samenkomst houden en uzelf verootmoedigen."
2. Gebeden: Op Jom Kippoer worden speciale gebeden gereciteerd, waaronder het Kol Nidrei-gebed aan het begin van Ma'ariev - de avonddienst. Dit gebed wordt gebaseerd op Numeri 30:3, waarin staat: "Wanneer een man een gelofte doet aan Hasjem of een eed zweert om zichzelf te binden, dan zal hij zijn woord niet ontheiligen; overeenkomstig alles wat uit zijn mond is gegaan, zal hij doen."
3. Bekentenis van zonden: Tijdens de sjoeldiensten op Jom Kippoer reciteren Joden een reeks bekentenissen van zonden, bekend als het Al Chet-gebed. Dit gebed is gebaseerd op Leviticus 16:21, waarin staat: "En Aharon zal beide handen op de kop van de levende bok leggen en over hem al de ongerechtigheden van de Israëlieten belijden en al hun overtredingen, met betrekking tot al hun zonden."
4. Verzoeningsoffer: In oude tijden werd op Jom Kippoer een verzoeningsoffer gebracht in de Beth Hamikdasj in Jeruzalem. Dit offer werd uitgevoerd door de Chen Gadol - hogepriester en symboliseerde de verzoening tussen het volk Israël en God. Het verzoeningsoffer is gebaseerd op Leviticus 16:15, waarin staat: "Daarna zal hij de bok slachten voor het zondoffer van het volk en hij zal zijn bloed binnen in het voorhangsel brengen."
5. Witte kleding: Op Jom Kippoer dragen veel Joden witte kleding als teken van zuivering en spirituele reinheid. Dit gebruik is gebaseerd op Jesaja 1:18, waarin staat: "Kom nu, laten wij samen een rechtszaak voeren, zegt de HakodesjBorche. Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw; al waren ze rood als karmozijn, ze zullen worden als witte wol."
6. Ontzegging van wereldlijke activiteiten: Op Jom Kippoer onthouden Joden zich van wereldlijke activiteiten zoals werken, geld uitgeven en persoonlijke genoegens. Dit wordt gedaan om de focus volledig op spirituele zaken te leggen. Deze praktijk is gebaseerd op Leviticus 23:32, waarin staat: "Het zal voor u een Sjabbes zijn, een dag van volledige rust, en u moet uzelf verootmoedigen."
7. Avondmaaltijd voorafgaand aan het vasten: Voordat het vasten begint, houden Joden een speciale avondmaaltijd, bekend als Seider HaMafseket. Deze maaltijd wordt gehouden om de vastende persoon te versterken en symboliseert ook de overgang naar een staat van boetedoening en verzoening. Hoewel er geen specifieke religieuze bron is die dit ritueel expliciet voorschrijft, wordt het beschouwd als een traditie die teruggaat tot de tijd van de Talmoed.
8. Ne'ilah-gebed: Het Ne'ilah-gebed is het afsluitende gebed van Jom Kippoer en wordt uitgesproken vlak voor het einde van de dag. Dit gebed is gebaseerd op Tehiliem 69:14, waarin staat: "Maar ik zal mijn gebed tot U richten, Eeuwige, op een tijd van welbehagen; o Hasjem, verhoor mij in de veelheid van Uw goedertierenheid, in de waarheid van Uw heil."
Samenvattend is Jom Kippoer een dag van boetedoening en verzoening voor Joden over de hele wereld. Het vasten, de gebeden, de bekentenis van zonden, het verzoeningsoffer en andere rituelen worden uitgevoerd om spirituele zuivering en vergeving te zoeken.

Deze rituelen zijn gebaseerd op verschillende religieuze bronnen, zoals Leviticus, Numeri en de profeet Jesaja. Door deze rituelen uit te voeren, hopen Joden hun relatie met de Allerhoogste te herstellen en zichzelf te verbeteren in het komende jaar.#

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...