woensdag 13 september 2023

#ROSH #HASJANA: #ONTDEK #U #ZELF!

 Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®




#Rosj #Hasjana, ook wel bekend als het #Joods #Nieuwjaar, is een belangrijke #feestdag in het #Jodendom. Het markeert het begin van het nieuwe jaar volgens de Joodse kalender. In het Nederlands betekent Rosj Hasjana letterlijk "Hoofd van het Jaar". Het wordt gevierd op de eerste en tweede dag van de maand Tisjri, die meestal in september of oktober valt. Rosj Hasjana en tien dagen later Jom Kipoer – Grote Verzoendag – vormen samen de #Hoge #Feestdagen.

De viering van Rosj Hasjana omvat verschillende #rituelen en #tradities die een diepe betekenis hebben voor de Joodse gemeenschap. Hier zetten we vijf van deze rituelen op een rijtje:

1. Blazen op de sjofar: Een van de meest kenmerkende rituelen van Rosj Hasjana is het blazen op de sjofar, een ramshoorn. Het geluid van de sjofar roept mensen op tot reflectie en herinnert hen aan hun spirituele verantwoordelijkheden. Het blazen op de sjofar heeft ook een symbolische betekenis, zoals het ontwaken van de nesjomme – ziel en het aankondigen van Gods heerschappij. Het geschal van de sjofar vormt een oeroud geluid, afkomstig uit de oudste periode van het bestaan van het Jodendom. Het instrument wordt reeds benoemd in de Torah.

2. Sjoeldiensten: Tijdens Rosj Hasjana worden speciale gebedsdiensten gehouden in synagogen over de hele wereld. Deze diensten omvatten liturgische gezangen en gebeden die specifiek zijn voor deze feestdag. De gebeden richten zich op thema's zoals berouw, vergeving en Gods soevereiniteit. Volgens onze traditie open de hemelpoorten zich voor onze gebeden. We leggen tegenover de Eeuwige verantwoording af voor ons handelen in het voorbije Joodse jaar. In de hoop op RACHMONES – vergeving door onze Schepper. Wij wensen in de positieve zin bijgeschreven te worden in het hemelse Seifer HaChajiem – het Boek des Levens – bijgeschreven te worden om te mogen leven in het nieuwe Joodse jaar. Een leven in gezondheid, blijdschap en voorspoed. Rosj Hasjana biedt de mogelijkheid tot diepe introspectie, het opmaken van de eindbalans over het voorbije jaar. Een mooie traditie is het verwisselen van de voorhang van het Aharon Hakodesj. Tijdens de Hoge Feestdagen hangen we een witte Parauches – voorhang op en leggen we witte kleden op de bieme en het Amoed, de sjoel wordt feestelijk aangekleed voor de speciale gelegenheid. Wit symboliseert de onschuld, de onbevangenheid van de gelovigen.

3. Tasjlich: Op de middag van de eerste dag van Rosj Hasjana voeren veel Joden het ritueel van Tasjlich uit. Ze gaan naar een nabijgelegen waterbron, zoals een rivier of een meer, en werpen symbolisch hun zonden in het water. Het is traditie om broodkruimels te verzamelen, een plaats langs het stomend of natuurlijk water te zoeken waar men de kruimels voert aan de vissen. De kruimels symboliseren de zondes en overtredingen van de Joodse wet welke in het voorbije jaar bewust en onbewust zijn begaan. Wij werpen eventuele zonden ver van ons in het water. Voeren de vissen de zonden waarbij de intentie hebben deze zonden kwijtgescholden te krijgen door onze Hemelse Vader. Dit symboliseert het afwerpen van slechte gewoonten en het beginnen van een nieuw jaar met een schone lei. Een nieuw begin vol positieve hoop. Het is typisch Joods de toekomst vol Godsvertrouwen tegemoet te treden. Altijd positief voorbereid te zijn op het onverwachte. Te vertrouwen op Hasjem en op de eigen mogelijkheden en eigen keuzes om de toekomst het hoofd te bieden door dagelijks te kiezen voor het leven. Te kiezen voor dei nzet van de eigen door de Eeuwige geschonken talenten om ons maximale potentieel te realiseren.

4. Appels en honing: Een zoete smaak is een belangrijk onderdeel van Rosj Hasjana. Het is gebruikelijk om appels in honing te dopen en te eten als symbool van een zoet en voorspoedig nieuw jaar. Dit ritueel herinnert mensen eraan om positief te denken en te hopen op goede dingen in het komende jaar. Het eten van appeltje met honing is onderdeel van de tafelrituelen tijdens de huiselijke eredienst. Wij wensen elkaar een ‘Sjana Tovah OeMetoekah’ toe – een Goed en zoet Jaar.

5. Speciale maaltijden: Tijdens Rosj Hasjana worden er vaak speciale maaltijden bereid om het nieuwe jaar te vieren. Traditionele gerechten zijn onder andere gefrituurde lekkernijen zoals appelbeignets (sufganiyot) en honingcake (lekach). Deze maaltijden brengen families en gemeenschappen samen om de feestelijke sfeer te delen. Op tafel wordt ook een vis geplaatst. De vis staat symbool voor het leven. Wij wensen ons toe de kop van de vis te mogen zijn, maar niet de staart van de vis. Wij willen het hoofd zijn, zelf beslissingen te nemen over de koers van ons eigen leven. Niet de staart, niet te willen behoren tot de onderdrukten of achtergeblevenen in de maatschappij. Een gezond stuk zelfwaarde te kunnen beleven om vandaar uit te kunnen verhouden tot HaKadosjbaroech Hoe en de medemens.

In Nederland worden er verschillende gebruiken gevolgd rondom het Joods nieuwjaar. Hoewel de Joodse gemeenschap in Nederland relatief klein is, zijn er nog steeds verschillende synagogen en Joodse organisaties die Rosj Hasjana vieren. Sommige gemeenschappen organiseren speciale gebedsdiensten en festiviteiten, waarbij de rituelen en tradities worden gevolgd zoals hierboven beschreven. Een mooie traditie is het om elkaar een zoet nieuwjaar toe te wensen door het elkaar toezenden van fraaie nieuwjaarskaarten over de post. Vaak worden deze nieuwjaarskaarten generaties lang bewaard in een familiearchief, een fijne herinnering aan onze dierbaren.

Daarnaast zijn er ook individuele gebruiken die door Joodse families in Nederland worden gevolgd. Dit kan variëren van het bijwonen van gebedsdiensten tot het vieren van de feestdag met familie en vrienden. Het eten van appels en honing is ook een populair gebruik in Nederland, evenals het bereiden van traditionele gerechten.

Graag wens ik de lezer een Sjana Tovah OeMetoeka! Tegelijk dawwen ik voor onze broeders en zusters in het door een zware #aardbeving getroffen Marokko, huis en haard verloren voorafgaand aan het komend winterseizoen; hierbij dan ook de oproep om een deel van de #Tsedaka die wij voorafgaand aan het Nieuwe Jaar geven te reserveren voor de #armen in #Marokko.


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...