woensdag 21 juni 2023

PARASHAH VAN DE WEEK: SHLACH LECHA

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Een spannende parashah deze week; Sjlach Lecha, waarin we het verhaal van de verspieders vinden. Twaalf mannen worden door Mosje uitgezonden om het land Kanaän te verkennen, maar tien van hen brengen een negatief rapport uit en ontmoedigen het volk om het land binnen te gaan. Alleen Jehoshuah en Kalev blijven trouw aan Hasjem en vertrouwen op Zijn belofte.


Wat kunnen we leren van deze parashah? Ik wil graag twee bronnen met u delen die ons inzicht kunnen geven in de betekenis en de boodschap van dit verhaal.


De eerste bron is de Sefer Hachinoech, een anoniem werk uit de 13e eeuw dat de 613 mitswot uitlegt en de redenen erachter geeft. In zijn commentaar op de mitswa om tsitsiet te dragen, die ook in deze parashah voorkomt, legt hij een verband tussen de verspieders en de tsietsiet. 

Hij zegt dat de verspieders zondigden omdat ze hun ogen volgden en niet hun hart. Ze zagen het land als een onneembare vesting, vol reuzen en gevaren, en ze vergaten dat God met hen was. Daarom geeft God ons de mitswa om tsietsiet te dragen, zodat we onze ogen kunnen richten op de herinnering aan Zijn geboden en niet afdwalen achter onze begeerten.


De tweede bron is Rabbiner Hirsch, een vooraanstaand leider van het orthodoxe jodendom in Duitsland in de 19e eeuw en de grondlegger van de neo-orthodoxie. In zijn commentaar op deze parashah legt hij uit dat de verspieders niet alleen een gebrek aan geloof hadden, maar ook een gebrek aan moed.

Ze waren bang om hun comfortabele leven in de woestijn op te geven en de uitdaging aan te gaan om een Am Kadosh - heilig volk te worden in een heilig land. Ze wilden liever slaven blijven dan vrije mensen. Daarom straft God hen met veertig jaar zwerven in de woestijn, totdat een nieuwe generatie klaar is om het land binnen te gaan.


Deze twee bronnen leren ons dat we niet alleen moeten vertrouwen op God, maar ook op onszelf. We moeten onze ogen niet laten misleiden door de schijnbare obstakels die ons pad kruisen, maar ons hart laten leiden door de waarden en idealen die God ons heeft gegeven. 

We moeten ook niet bang zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen en onze bestemming te vervullen als een licht voor de naties. Het land Israël is geen geschenk dat we zomaar kunnen krijgen, maar Eretz Jisraeel is een heilige opdracht die we moeten verdienen. Iedere dag opnieuw!


Ik wens u allen een sjabbat sjalom.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...