woensdag 14 juni 2023

PARASHAH VAN DE WEEK: BEHAALOTECHA.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Deze week lezen we de parashah Behaalotecha, waarin we leren over de inwijding van de Misjkan en de rol van de Levi'iem in de awodat Hasjem. Het is een parashah die ons veel te leren geeft over onze relatie met God en onze verantwoordelijkheid als Zijn dienaren.

Een van de belangrijkste lessen die we uit deze parashah kunnen halen, is het belang van zuiverheid en heiligheid: Taharah. We zien dit terug in de manier waarop de Levi'iem werden ingewijd en hoe ze zich moesten voorbereiden op hun awodah in het Misjkan. Ze moesten zichzelf reinigen en zich volledig wijden aan God, zonder enige afleiding of afwijking van Zijn wil.
Deze les is ook relevant voor ons vandaag de dag. Als we ons willen wijden aan God en Zijn wil willen volgen, moeten we ons ook zuiveren en ons volledig richten op Hem. Dit betekent dat we ons moeten ontdoen van alle afleidingen en verleidingen die ons van Hem afleiden, en ons moeten concentreren op onze relatie met Hem.
Een andere belangrijke les die we uit deze parashah kunnen halen, is het belang van leiderschap en verantwoordelijkheid. We zien dit terug in de manier waarop de Levieten werden aangesteld als de dienaren van God en hoe ze verantwoordelijk waren voor de zorg en het onderhoud van het Misjkan.
Deze les is ook relevant voor ons als individuen en als Kehillah. Als we willen dienen als leiders en dienaren van God, moeten we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid en ons inzetten voor de zorg en het onderhoud van Zijn huis en Zijn volk. Dit betekent dat we ons moeten inzetten voor het welzijn van anderen en ons moeten richten op het dienen van God en Zijn wil.
Tot slot leert deze parashah ons ook over de kracht van gebed en de zegen van God. We zien dit terug in de manier waarop Moosje Rabbenoe smeekte om de zegen van God voor het volk en hoe God Zijn zegen uitsprak over de Tabernakel en het volk.
Deze les is ook relevant voor ons vandaag de dag. Als we ons willen richten op HaKodesjborche en Zijn wil willen volgen, moeten we ons bewust zijn van de kracht van gebed en ons richten op het zoeken van Zijn zegen. Dit betekent dat we ons moeten richten op het bidden voor onszelf en anderen, en ons moeten openstellen voor de zegen van God in ons leven.
In deze parashah leren we dus veel belangrijke lessen over onze relatie met Hasjem en onze verantwoordelijkheid als Zijn dienaren. Laten we ons richten op deze lessen en ons inzetten voor het dienen van God en Zijn wil, zodat we Zijn zegen en Zijn liefde kunnen ontvangen.

Graag wens ik u een goed Sjabbes!

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...