woensdag 7 juni 2023

PARASHA VAN DE WEEK: NASO

Deze week lezen wen als Parashah van de week: NASO. NASO is de zesde Parashah in het boek Bamidbar (Numeri) en bevat een aantal belangrijke onderwerpen, waaronder de telling van de Levi'iem, de wetten van de Nazireeër, de zegen van de priesters en de offers van de stammen.

Rabbiner Hirsch legt in zijn commentaar op de Parashah van NASO de nadruk op de betekenis van de woorden en de structuur van de tekst. Hij benadrukt dat de woorden van de Thora niet zomaar willekeurig zijn gekozen, maar dat elk woord en elke zin een specifieke betekenis heeft. Door de woorden en de structuur van de tekst te bestuderen, kunnen we een dieper begrip krijgen van de boodschap die de Torah ons wil overbrengen.Rashi, een beroemde middeleeuwse rabbijn, legt in zijn commentaar op NASO de nadruk op de praktische toepassing van de wetten en voorschriften die in de Parashah worden beschreven. Hij geeft uitleg over de betekenis van de wetten en voorschriften en hoe deze moeten worden toegepast in het dagelijks leven.Een belangrijk thema in NASO is de rol van de Levi'iem in de dienst in de Mikdasj. De Levieten werden gekozen om de Beth Hamikdasj te dienen en om de Israëlieten te helpen bij het uitvoeren van de offers en andere rituelen. Dit was een zeer belangrijke taak, omdat de Heilige Tempel het centrum was van de Joodse religie en de plaats waar de Israëlieten hun offers brachten aan God.Een ander belangrijk thema in NASO zijn de wetten van de Nazireeër. Een Nazireeër was iemand die zich vrijwillig had toegewijd aan God en zich had onthouden van bepaalde dingen, zoals het drinken van wijn en het knippen van zijn haar. Deze wetten herinneren ons eraan dat we ons moeten toewijden aan God en ons moeten onthouden van bepaalde dingen om onze spirituele groei te bevorderen.De zegen van de Cohaniem is ook een belangrijk onderwerp in NASO. De priesters werden gekozen om de Israëlieten te zegenen en om de Heilige Tempel te dienen. De zegen van de priesters herinnert ons eraan dat we gezegend zijn door God en dat we onze zegeningen moeten erkennen en waarderen.Tot slot beschrijft NASO de offers van de stammen. Elke stam bracht een offer naar het Misjkan om hun toewijding aan Hasjem te tonen. Dit herinnert ons eraan dat we ons moeten toewijden aan de Schepper en dat we onze offers moeten brengen om onze spirituele groei te bevorderen.In NASO vinden we dus belangrijke lessen over toewijding aan God, spirituele groei en het erkennen en waarderen van onze berachot. Door de woorden en de structuur van de tekst te bestuderen en de uitleg van Rabbiner Hirsch en Rashi te volgen, kunnen we een dieper begrip krijgen van deze belangrijke lessen en ze toepassen in ons dagelijks leven.

Goed Sjabbes!

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...