maandag 8 mei 2023

#FEESTJE! #LAG #BAOMER

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®


Lag BaOmer is een #Joodse #gedenkdag die valt op de drieëndertigste dag van de #Omertelling, de periode tussen #Pesach en #Sjavoeot. We bespreken beknopt de geschiedenis, rituelen en tradities die verband houden met Lag BaOmer.


Inleiding
Lag BaOmer is een feestelijke dag die door joden over de hele wereld wordt gevierd. Het is een pauze in de semi-rouwperiode van de Omer, die in acht wordt genomen vanaf de tweede nacht van Pesach tot Sjavoeot. De feestdag heeft zowel historische als mystieke betekenis en wordt gekenmerkt door verschillende gewoonten en tradities.
Geschiedenis
De oorsprong van Lag BaOmer is onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat het verschillende gebeurtenissen in de Joodse geschiedenis herdenkt. Een van deze gebeurtenissen is het stoppen van een plaag die in de tweede eeuw van de burgerlijke kalender duizenden studenten van #Rabbi #Akiva doodde. Volgens de overlevering eindigde de plaag op Lag BaOmer, daarom is het een feestdag.
Een andere gebeurtenis die verband houdt met Lag BaOmer is de dood van rabbijn Bar Yochai, een prominente #Talmoed-geleerde die in de tweede eeuw van de burgerlijke jaartelling leefde. Volgens de overlevering stierf Rabbi Bar Yochai op Lag BaOmer en instrueerde hij zijn discipelen om zijn leven en leer op deze dag te vieren.
Omertelling
De Omer is een periode van 49 dagen die begint op de tweede nacht van Pesach en eindigt op Sjavoeot. Het markeert de tijd tussen de uittocht uit Egypte en het geven van de Torah op de berg Sinaï. Gedurende deze tijd houden Joden zich bezig met verschillende rouwpraktijken, zoals afzien van scheren. Ook gaat men in deze periode bij voorkeur niet naar de kapper.
Op Lag BaOmer worden deze rouwpraktijken opgeschort. Het is ook gebruikelijk om op deze dag vreugdevuren aan te steken, die het licht van de Torah symboliseren dat Rabbijn Bar Yochai in de wereld bracht. Veel mensen bezoeken ook zijn tombe in het plaatsje Meron, Israël, om hun respect te betuigen en zijn leven te vieren.
Rituelen
Naast het aansteken van vreugdevuren en het bezoeken van het graf van Bar Yochai, zijn er nog andere gebruiken die verband houden met Lag BaOmer. Ook wordt stilgestaan bij de militaire overwinningen van Bar Yochai, een Joodse leider die in de tweede eeuw van de burgerlijke kalender tegen de Romeinen vocht.
Een ander gebruik is de consumptie van johannesbrood, waarvan wordt gezegd dat het Rabbi Shimon en zijn zoon heeft onderhouden tijdens hun jarenlange onderduik voor de Romeinen in een grot. Sommige mensen laten zich op deze dag knippen bij een kapper of vieren bruiloften, omdat het wordt beschouwd als een gunstige tijd voor deze evenementen.
Conclusie
Lag BaOmer is een vreugdevolle feestdag die een cesuur vormt in de rouwperiode tussen Pesach en Sjavoeot. Het herdenkt verschillende gebeurtenissen in de Joodse geschiedenis. Waaronder het leven en overlijden van de geleerde Bar Yochai. De feestelijke dag wordt gekenmerkt door verschillende gewoonten en tradities, waaronder het aansteken van vreugdevuren, het bezoeken van het graf van Bar Yochai, en het nuttigen van zoetigheden.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...