vrijdag 19 mei 2023

De #Sefirat #HaOmer, #verlangen naar #persoonlijke #groei

Sefirat HaOmer is een periode van negenenveertig dagen die begint op de tweede dag van #Pesach en eindigt op #Sjavoeot. Het is een tijd van #spirituele #groei en introspectie, waarin we ons voorbereiden op de #ontvangst van de #Torah op #Sjavoeot. In deze periode tellen we elke dag de Omer, wat verwijst naar een bijbels ritueel waarbij een maat graan werd geofferd in de #Beth #HaMikdasj in #Jeroesjalajiem. Het tellen van de Omer is niet alleen een #herinnering aan dit #oude# ritueel, maar ook een #kans om #onszelf te #verbeteren en te #groeien als #individuen.
Hallachische bronnen:
1. De #Talmoed (Menachot 66a-b) stelt dat het tellen van de Omer begint op de tweede dag van Pesach en doorgaat tot Sjavoeot.
2. De #Rambam (Maimonides) schrijft in zijn #Misjné #Torah (Hilchot Tefillah 7:23) dat het tellen van de Omer een mitswe is, afkomstig uit de Torah.
3. De #Sjoelchan #Aroech (Orach Chajiem 489:1) stelt dat het tellen van de Omer moet worden gedaan na het vallen van de avond, en dat als iemand vergeet te tellen, hij of zij het alsnog kan doen tot #zonsondergang de volgende dag.
4. De #Kitzoer #Sjoelchan #Aroech (120:1) benadrukt het belang van het tellen van de Omer als een tijd van spirituele groei en persoonlijke introspectie.
5. De #Zohar (Emor 97a) legt uit dat elke dag van de Omer-periode overeenkomt met een specifiek aspect van onze #ziel, en dat we deze tijd kunnen gebruiken om ons te concentreren op het #versterken van die aspecten.
Exegese:
Het tellen van de Omer is niet alleen een herinnering aan een oude Tempelpraktijk, maar ook een kans om ons te concentreren op onze eigen spirituele groei. Elke dag van de Omer-periode biedt ons de mogelijkheid om ons te concentreren op een ander aspect van onszelf en ons te richten op het versterken van dat aspect. Bijvoorbeeld, de eerste week van de Omer-periode wordt geassocieerd met #Chessed (liefdadigheid) en de tweede week wordt geassocieerd met #Gevoerah (kracht). Door ons te richten op deze verschillende aspecten van onszelf, kunnen we werken aan het verbeteren van onze #karaktereigenschappen en het ontwikkelen van meer #positieve #eigenschappen.
Tijdens deze periode is het ook gebruikelijk om extra aandacht te besteden aan tefillah – gebed en #Torah-studie. Dit kan helpen bij het versterken van onze band met God en ons te helpen groeien in ons begrip van Zijn wil voor ons leven.
Samenvattend: de Sefirat HaOmer is een tijd voor persoonlijke groei en spirituele introspectie. Door ons te concentreren op verschillende aspecten van onszelf gedurende deze periode, kunnen we werken aan het verbeteren van onze karaktereigenschappen en ons dichter bij God brengen. Het is een tijd om extra aandacht te besteden aan gebed en Torah-studie, en om ons voor te bereiden op de ontvangst van de Torah op Sjavoeot.
Kan een afbeelding zijn van bloem
Alle reacties:
Branca van Horssen

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...