dinsdag 23 mei 2023

DE PARASHA VAN DE WEEK: BECHOEKATAI

 Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Deze week lezen we de laatste parashah van het boek Wajikra (Leviticus), Bechoekatai. De naam betekent "in mijn verordeningen" en verwijst naar de eerste woorden van de parashah: "Als jullie in mijn verordeningen wandelen en mijn geboden nauwgezet in acht nemen..." (Wajikra 26:3). De parashah bevat een lange lijst van zegeningen en vervloekingen die afhankelijk zijn van de gehoorzaamheid of ongehoorzaamheid van het volk Israël aan de Thora.


De rabbijnse exegese richt zich vooral op de vraag wat het betekent om in Gods verordeningen te wandelen. Sommige rabbijnen leggen dit uit als het bestuderen van de Thora en het naleven van de mitswot (geboden). Anderen zien het als een oproep tot een hoger niveau van toewijding en liefde voor God, dat verder gaat dan het louter vervullen van de plichten. Nog anderen benadrukken het belang van het innerlijke hart en de intentie achter de daden.


Een interessant aspect van deze parashah is dat de zegeningen en vervloekingen niet alleen individueel, maar ook collectief zijn. Ze hebben betrekking op het hele volk Israël en op het land dat God hun heeft gegeven. Dit laat zien dat er een nauwe band bestaat tussen God, Israël en het land, en dat hun lot met elkaar verbonden is. Het land is een geschenk van God, maar ook een verantwoordelijkheid. Het land reageert op de morele toestand van het volk, en kan vruchtbaar of onvruchtbaar worden naargelang hun gedrag.


De parashah eindigt met een hoopvolle boodschap: zelfs als Israël ontrouw wordt en verstrooid raakt onder de volken, zal God hen niet vergeten of verwerpen. Hij zal zich hun verbond met hun voorvaderen herinneren en hen terugbrengen naar hun land. Hij zal hun hart besnijden en hen vergeven. Hij zal zijn verbond met hen vernieuwen en hen zegenen.


Deze parashah leert ons dat God een relatie met ons wil hebben die gebaseerd is op liefde, trouw en gehoorzaamheid. Hij wil dat we zijn wil kennen en doen, niet uit angst of dwang, maar uit dankbaarheid en vreugde. Hij wil dat we zijn zegeningen ontvangen en delen met anderen. Hij wil dat we zijn aanwezigheid ervaren in ons leven en in ons land. Hij wil dat we hoop hebben in zijn beloften en zijn redding.

Goed Sjabbes!


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...