woensdag 10 oktober 2018

Soekot in Alkmaar, urgentieverklaring nodig!


Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Ruim vijfentwintig sjoelbezoekers hadden deel aan de sjoeldienst op de Sjabbes van de tussen-dagen tijdens de week van het Loofhuttenfeest. De Soeke van Sjoel Alkmaar was zoals altijd rijkelijk versierd en het dak waardoor de sterren gezien konden worden was bedekt met fris groen loof.



Tijdens de dienst hield onze Stephan een fijne droosje die hij zelf had geschreven. Na de dienst waarin vrolijk samen gezongen werd, volgde de kiddoesj en een fijne lichte maaltijd in de Soeke. De gezellige maaltijd met thee en een koekje na was een fijne gelegenheid om even bij te praten. 

Rabbijn Simon Bornstein gaf tijdens de maaltijd een korte toelichting bij het feest, de Soeke en de Loelav met Etrog, de palmtak en citrusvrucht die in alle windrichtingen wordt gezwaaid om uit even zoveel richtingen Gods’ zegen voor de Sjoelbezoekers op te wekken.

Wie tegenwoordig niet een schamele Soeke maar een stenen huis in Alkmaar wenst te huren, heeft tegenwoordig een urgentieverklaring nodig, zo meldt Stadskrant Alkmaar. De procedure voor het aanvragen van een dergelijke verklaring is veranderd.


Voorwaarden waren vier duizend jaar geleden dat men als Jehoede uittrok uit Egypte en tijdens een rondreis veertig jaren in de woestijn in een Loofhut verbleef. 

Tegenwoordig zijn er in Alkmaar zes redenen om een urgentieverklaring aan te kunnen vragen:

-        - Verblijf in een tijdelijk opvang omdat er problemen zijn in de relatie of er sprake is van geweld;
-        -  Mantelzorg die u geeft of ontvangt;
-        -  Medische- of sociale indicatie;
     -  Lichamelijke- of psychische problemen door de            woonsituatie;
-        -  Onbewoonbare woning;
-       -   Calamiteit.

Voorwaarden voor de aanvraag zijn een medische, of sociale indicatie als grondslag en aanvullend moet men minimaal één jaar binnen de Gemeente Alkmaar staan ingeschreven, over zelfstandige woonruimte beschikken of beschikt hebben gedurende twaalf maanden voorafgaand aan de aanvraag, de noodsituatie moet buiten uw eigen schuld zijn ontstaan, u bent niet in staat om zelf binnen zes maanden woonruimte te vinden, de huidige woning is niet geschikt of geschikt te maken om het probleem op te lossen.

Om een aanvraag urgentieverklaring in te dienen kan worden gebeld met het spreekuur. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website www. Alkmaar.nl/woonurgentie.

Het digitale formulier moet ingevuld digitaal retour worden gezonden, soms volgt aanvullend medisch onderzoek of wordt gevraagd de eigen situatie tijdens een gesprek aanvullend toe te lichten bij de Gemeente. Toegekende verzoeken leveren een voorrang op, op andere woningzoekenden in Alkmaar.

De eerste drie maanden kan de aanvrager zelf reageren op woningen die worden aangeboden via de website: SVNK.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...