maandag 3 juli 2017

Mondiaal FNV verlegt focus


Door: Rabbijn Simon Bornstein


De FNV is met meer dan een miljoen leden de grootste werknemersorganisatie van ons land. Het vakbondswerk richt zich op drie hoofdthema’s: werk, zorg en inkomen. Sedert een jaar is een reeks kleinere vakbonden gefuseerd tot één grote vakbond. De FNV kent voor kleinere  thema’s speciale Netwerken op landelijk niveau, zoals de Netwerken Roze, Vrouw, ARBO en Wereldburgers FNV.

Mondiaal FNV is het onderdeel dat zich richt op een wereld die mensen- en arbeidsrechten beschermt en deze rechten in geval van schending herstelt door een dialoog tussen sociale partners en of staten en instituten waardoor een meer rechtvaardige en eerlijke verdeling van welvaart en inkomen gewaarborgd wordt.

In ‘Solidariteit in Kaart. Jaaratlas 2016’ zet FNV Mondiaal uiteen op welke wijzen zij bijdraagt aan economische groei waarvan iedereen profiteert en die leidt tot een eerlijker verdeling van inkomsten en welvaart. Mondiaal FNV doet dat door democratische, representatieve en onafhankelijke vakbonden en arbeidsorganisaties in staat te stellen om gewoon goed werk en bestaanszekerheid voor iedereen te bevorderen.

Uit de recent gepubliceerde Jaaratlas 2016 blijkt, dat Mondiaal FNV de fondsen van de FNV gedurende het jaar 2016 niet heeft ingezet voor projecten binnen de Palestijnse Authoriteit of Israël. Dit was in voorgaande jaren anders. Mondiaal FNV legde in 2016 haar focus op projecten in: Zimbabwe, Zuid-Afrika, Kenia, Burundi, Rwanda, Peru, Colombia en enige andere staten.

De FNV komt voort uit de NVV, die op haar beurt weer voortkwam uit een reeks kleinere vakbonden die sedert de zestiger jaren van de negentiende eeuw werden opgericht. Waaronder ook de Algemene Diamant Bewerkers Bond (ANDB) onder voorzitterschap van de befaamde Henri Polak.

De FNV is zich zeer bewust van haar Joodse wortels. Zo vertrok de jaarlijkse ‘Mars voor Echte Banen’ met ruim 7000 deelnemers op 01 mei 2017 vanaf de Dokwerker in het hart van de oude Jodenhoek in Amsterdam. 

Op de zelfde plaats herdenkt de vakbond met enige duizenden leden jaarlijks de Februari Staking die werd uitgeroepen tegen de deportatie van Joodse vakbondsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 05 maart 2017 verklaarde de vice-voorzitter van de FNV tijdens de bijeenkomst ‘Solidair met Moslims’ in de grote Marokkaanse El Kabir Moskee in Amsterdam, dat de FNV nu en ook in de toekomst nauw samenwerkt met vakbonden binnen de Palestijnse Autoriteit en de Staat Israël. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...