woensdag 9 december 2020

Geen arbeidsmigranten in hoofdgebouw Joods Werkdorp

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

De leden van de gemeenteraad van de Gemeente Hollands Kroon hebben op besloten dat er géén arbeidsmigranten in het hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp in Nieuwe Sluis, gelegen nabij Slootdorp, zullen worden gehuisvest. 

Het voormalige gemeenschapsgebouw in 2010.


Aldus maakte de Gemeente Hollands Kroon op 27 februari 2020 bekend. De gemeenteraad ervaart de voorgenomen vestiging van honderden arbeidsmigranten in en rond het Rijksmonument als "te massaal". 

De raadsleden stemden vrijwel unaniem tegen het bouw-voorstel van vastgoed ondernemer Joep Karel, die de eigenaar is van het voormalig hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer. 

De raadsleden stellen dat de plannen van de heer Karel een aantasting vormen van het Rijksmonument, de geplande aanwezigheid van honderden personen te massaal is en dat de plannen veel te commercieel zijn. 

Dit gevoelen wordt door veel omwonenden in Nieuwe Sluis gedeeld. Het Joods Werkdorp is een zeer gevoelig onderwerp voor de bewoners van Nieuwe Sluis en de Wieringermeer.

De vastgoed ondernemer is diep teleur gesteld en overweegt een nieuw voorstel te presenteren. Onderwijl stelt hij dat: "maar zoals ik er nu over denk ben ik er klaar mee. Het lijkt de politiek helemaal niet te gaan om het behoud van het werkdorp."

Het gebouw van het Joodse Werkdorp behoeft zeer dringend een grote restauratie te ondergaan. Rabbijn Simon Bornstein roept op tot acute restauratie en doet een klemmend beroep op de eigenaar om het Rijksmonument te herstellen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Tags: #Werkdorp #Joods #Holocaust #NieuweSluis #Wieringermeer #HollandsKroon #Gemeente #gemeenteraad #erfgoed #rijksmonument #monumentenbeleid #behoud #restauratie #agrarisch #platteland #boerderij #proefboerderij #vluchtelingen #Duitsland #Oostenrijk #landbouw #opleiding #TweedeWereldoorlog #75jaarvrijheid #ikherdenk #monument #aliya #Israel #AbelHerzberg #JoodscheArbeid #ambachten #bewoners #participatie #democratie #Shoah #genocide #concentratiekamp #Mauthausen #Jodendom




#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...