vrijdag 26 juli 2019

Israëlische archeologen ontdekken stokoude dorpsmoskee

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

De experts van de Israëlische Archeologische Dienst hebben in het dorpje Rachat een kleine moskee ontdekt uit de ontstaansperiode van de islam. De fundamenten van de kleine dorpsmoskee dateren uit de zevende of achtste eeuw van de burgerlijke kalender. Zelden worden gebouwen uit de ontstaansperiode van de islam in Israël opgegraven. De vondst is opmerkelijk vanwege de ouderdom en de locatie in een bedoeïenendorpje.

Muslims pray at the site of an ancient mosque in Israel
Medewerkers van de Israëlische Archeologisch Dienst bidden 
in één van de oudste moskeeën ter wereld.

De moskee had een omvang van wat tegenwoordig een intieme Nederlandse huiskamer zou kunnen zijn. Duidelijk herkenbaar is de halfronde uitstulping in één van de wanden van het gebouwtje. Dat is de plaats waar de gebedsvoorganger zijn plaatsje had. 

The ruins of a mosque found in Israel


Uit de periode van het ontstaan van de islam als zelfstandige godsdienst zijn weliswaar enige gebouwen bekend, maar deze treffen we aan in steden. De islam manifesteerde zich in eerste instantie in een urbane omgeving. Eerst later ook op het platteland. 

Een wereldberoemd pand uit de ontstaansperiode van de islam is bijvoorbeeld de Aksamoskee op de Tempelberg in Jeroesjolojiem. Het open lucht moskeetje in Rachat werd vrijwel direct na de aankomst van de islam in Israël in het jaar 636 in gebruik genomen.


Local youth participate in the excavation of a very early 7th-8th century mosque near Rahat ahead of a neighborhood expansion, July 2019. (Anat Rasiuk/Israel Antiquities Authority)
Israëlisch-Arabische jongeren uit Rachat helpen
de Israëlische Archeologische Dienst

De overblijfselen van de moskee in Rachat werden ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden voor een nieuwe woonwijk waarmee het dorp zal worden uitgebreid. Lokale bouwondernemers riepen de Israëlische Archeologische Dienst al snel op om assistentie te verlenen bij hun vondst.

Jongeren die wonen in het Israëlische stadje Rachat assisteerden de Archeologische Dienst gedurende de opgravingen. Zodoende leerden zij meer over de Israëlische en lokale geschiedenis in de zuidelijke Negevwoestijn. Het gaat hier om één van de oudste moskeeën ter wereld.

#Interreligie #islam #ontstaansgeschiedenis #Israël #Bedoeienen #Rachat #Archeologie #opgraving #dorpsmoskee

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...