zondag 1 april 2018

Strijd om rabbijnhuis in Aalten

Door: Rabbijn Simon Bornstein

Het rabbijnhuis aan de Stationstraat in Aalten was het object van een jarenlange juridische strijd tussen de Joodse eigenaar en de Gemeente Aalten. De rechtszaak bereikte zelfs de Raad van State, 's lands hoogste administratieve gerechtshof. Dit schandaal werd breed uitgemeten in pers.

Sallo van Gelder (80)

De eigenaar van het pandje naast de Aaltense synagoge, Sallo van Gelder (80), streed om het verkrijgen van een permanente bestemming wonen op het pand. De Gemeente Aalten had dit juist vijftien jaren terug ingetrokken, omdat er toch niemand meer zou willen wonen. Ook zou het wooncontingent in gevaar komen. de Gemeente Aalten kan dan slechts 399 woningen bouwen in plaats van 400 nieuwbouwwoningen.

De Alkmaarse rabbijn Simon Bornstein diende een Raadadres in bij de Aaltense gemeenteraad, die werd verspreid onder alle raadsfracties. De rabbijn riep de fracties op om een einde aan het schandaal rond de rabbijnwoning te maken door het stellen van schriftelijke vragen aan de verantwoordelijke wethouder. 

De rabbijn stelt in het raadadres dat Van Gelder het slachtoffer is van onzorgvuldig openbaar bestuur. Zulks wegens het niet naleven van de wettelijke beginselen van goed openbaar bestuur door de gewraakte wethouder.

Verder startte de rabbijn een procedure in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur en diende hij een verzoek in bij het Aaltense College van Burgemeester en Wethouders om voor Van Gelder negatieve besluiten in te trekken als zijnde onjuist.

Uitgerekend voor ingaande Pesach maakte de regionale pers bekend, dat Van Gelder nu toch een Individueel Woonbesluit krijgt. Hierdoor kan hij de rabbijnwoning gedurende de rest van zijn leven blijven bewonen.

De Aaltense rabbijnwoning is in 1905 door de Joodse gemeenschap gekocht. Het pandje huisvestte de negentiende en twintigste eeuwse rabbijnen, leraren en voorzangers van het dorp. De laatste voorzanger werd in 1943 ruw uit de woning gesleept en door de bezetter gedeporteerd, vermoord.

Van Gelder stamt uit een eeuwenoud geslacht van Aaltense veehandelaren. Van Gelder is verder actief als langjarige voorzitter van de Nederlands Israëlitische Gemeente Aalten. De naoorlogse Joodse vleesvoorziening in ons land werd mede door Van Gelder weer tot leven gewekt.

Sjoel Aalten links, rabbijnhuis rechts

Door toedoen van de heer Van Gelder werd een Stichting Aaltense Synagoge opgericht die destijds 200.000 Gulden inzamelde, de sjoel aankocht en restaureerde en daar thans activiteiten ontwikkelt. Er zijn een leerhuis, permanente tentoonstelling, rondleidingen, Joodse erediensten, enz. Sallo van Gelder ontving voor zijn grote maatschappelijke bijdragen een onderscheiding van Zijne Majesteit de Koning.


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...