donderdag 27 juli 2017

Teisjang Bow: rouwdag om verwoesting Joodse Tempel

Teisjang Bow valt op 31 juli 2017. Teisjang Bow is de negende dag van de Joodse maand Ngow, een nationale rouwdag waarop wij de Eerste en de Tweede Tempel herdenken. Beide Tempels werden op deze datum verwoest.

De Tweede Tempel werd verwoest nadat Romeinse legioenen de Joodse Bar Kochba opstand tegen de Romeinse overheersing in het land Jehudah/ Judea in het jaar 71 na de gewone jaartelling geweldadig neersloegen en Jeroesjolojiem innamen en met de grond gelijk maakten.

De verwoesting van onze hoofdstad Jeroesjolojiem wordt op Teisjang Bow herdacht door het lezen van de rol van de profeet Eicho, waarbij we de gehele dag zittend op de grond doorbrengen. Het op de grond zitten in plaats van op een stoel of bank, is een uitgebreid teken van Joodse rouw. In sjoel lezen we naast de gebruikelijke teksten voor het ochtend-, middag- en avondgebed ook Kienaus, klaagliederen. Daarbij bidden wij vurig dat de Beis Homikdosj spoedig en in onze dagen herbouwd zal mogen worden.
Voorts geldt Teisjang Bow als een vastendag van circa 25 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...