dinsdag 4 juni 2019

In Memoriam: Professor Karel Deurloo (1936-2019)

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Professor Dr. Karel #Deurloo, emeritus hoogleraar 'Hebreeuwse  en #Aramese taal- en letterkunde tot in de eerste eeuw na Chr., de #Israëlitische #Oudheden, de uitlegging van het Oude Testamenten de geschiedenis van de Israëlitische godsdienst', theoloog en predikant is volgens het een berichten in het universiteitsblad Folia van de Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad op drieëntachtigjarige leeftijd overleden.

De Oud-Testamenticus was een prominente exponent van de 'Amsterdamse School'. In 1971 ving Deurloo aan als studentenpredikant.

Vijf jaren later werd hij aangesteld als hoogleraar met de bovengenoemde leeropdracht, welke functie hij gedurende twintig jaren (tot 2001) vakkundig uitoefende aan minimaal twee universiteiten, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. 


Voorts was de opmerkelijke hoogleraar jarenlang actief voor de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON).


De ontslapen hoogleraar werd in 1936 geboren in de Kempense Gemeente Valkenswaard. Het dorp Valkenswaard kende van oorsprong een aantal pachtboeren die op de karige zandgronden een klein inkomen wist te realiseren. De arme boeren bekwaamden zich gedurende de negentiende eeuw in de thuisproductie van sigaren. 

Lang domineerden de sigarenfabriekjes de lokale economie. Valkenswaard werd gedurende de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Bevrijding van het Nazi-juk, bij de aanvang van Operatie Market Garden op 17 september 1944,  getroffen door een zwaar Brits artillerie- en luchtbombardement.

Moge de nagedachtenis aan Professor Karel Deurloo tot zegen zijn. Gaarne wensen wij nabestaanden alle goeds, Gods zegen. Moge de ziel van Karel Deurloo gebundeld worden in de Bundel van het Eeuwig Leven. 
-----

---
-

#KarelDeurloo, #hoogleraar, #UniversiteitvanAmsterdam, #UvA, #VU, #theoloog, #IsraëlitischeOudheden, #JoodseGeschiedenis, #studentenpastoraat, #IKON, #Valkenswaard, #MarketGarden, #Sigarenfabriek, #Kempen, #Interreligieus

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...