maandag 17 april 2023

RONDLEIDING DOOR YEHUDA ASCHKENASY BIBLIOTHEEK

MAAK KENNIS MET DE BIJZONDERE JOODSE COLLECTIE VAN DE YEHUDA ASCKENASY
BIBLIOTHEEK!


*Op zondagmiddag 14 mei tijdens de inspiratiedag van de Stichting PaRDeS kunt u een rondleiding krijgen door deze bibliotheek en lernen temidden van deze waardevolle collectie van bronnen

  • van van wijsheid  Joodse auteurs.
  • Twee medewerkers, professor Marcel Poorthuis en rabbijn Simon Bornstein zullen u - ieder vanuit hun eigen invalshoek - laten zien welke boeken er in de bibliotheek te vinden zijn en u vertellen wat er aan inspirerende wijsheid uit naar voren komt.
  • Onder leiding van Bas van den Berg en Esther van Eenennaam kunt u kennis maken met het dialogisch lernen op basis van bronnen uit deze Yehuda Aschkenasy-bibliotheek.
  • De middag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn onder genot van een hapje en drankje uit het Midden-Oosten.

Programma

13.30 – 14.00   Inloop

14.00 – 14.15   Openingswoord door voorzitter Bas van den Berg

14.15 – 15.00     Rondleiding door rabbijn Simon Bornstein
met aansluitend lernen o.l.v. Esther van Eenennaam

15.00 – 15.15   Koffie/theepauze

15.15 – 16.00     Rondleiding door Marcel Poorthuis
met aansluitend lernen o.l.v. Bas van den Berg

16.00 – 16.30   Borrel

Deelnemen

Geef u op door het storten van 10 euro op bankgironummer NL 80 RABO 0129 9836 59
t.n.v. Stichting PaRDeS onder vermelding van uw e-mail adres en ‘Inspiratiedag’.

De Inspiratiedag vindt plaats in de nieuw ingerichte
Yehuda Aschkenasy-bibliotheek, in
De Nieuwe Poort
Claude Debussylaan 2
1082 MD Amsterdam



Over de bibliotheek

Rabbijn Yehuda Aschkenasy

De Yehuda Aschkenasy- bibliotheek omvat ruim 5.600 titels. De collectie bestaat uit 1.550 antiquarische titels van vóór 1920, 3.800 werken van na 1920, 83 delen uit de voormalige Veitel Heine Ephraimsche Lehranstalt en 58 Hebreeuwse manuscripten uit Jemen.

De bibliotheek bevat bronnen van de Hebreeuws-rabbijnse literatuur en de bijbehorende onderzoeksliteratuur uit recentere tijden. Naast Hebreeuwse Bijbels zijn er vooral verschillende edities van de Mikra'ot Gedolot, de zogenaamde Rabbijnse Bijbel. Voorts edities van de Misjna, de Talmoed en Midrasjim met bijbehorende commentaren. De collectie bevat ook middeleeuwse wetboeken, liturgische werken zoals dagelijkse en jaarlijkse gebedenboeken en selichot met commentaren. Voorts talloze werken over de Kaballa en filosofische literatuur uit de Middeleeuwen.

Ook staan er talrijke boeken over joodse theologie, filosofie, mystiek en recht.

Men vindt er ook Hebreeuwse manuscripten. Het zijn commentaren op de Bijbel en traditionele literatuur, gebeden, juridische teksten (Halacha), Midrashim, verzamelingen van Aggadot - verhalen en preken, gedichten, religieuze poëzie (Pijjutim) en boetegebeden (Selichot).

Bijzonder waardevol zijn de ruim 80 delen van de bibliotheek van de Veitel Heine Ephraimsche Lehranstalt. Die bibliotheek omvatte ooit zo'n 350, vaak uit meerdere delen bestaande, waardevolle titels, waaronder talloze eerste edities van belangrijke werken uit de joodse literatuur. Die bibliotheek ging in de Hitler-tijd verloren. In de jaren ‘70 en ‘80 doken tal van delen uit deze bibliotheek op in de Amsterdamse antiquariaten – verkocht door de DDR-autoriteiten.
Yehuda Aschkenasy kon 83 titels uit deze bibliotheek kopen. Dit overblijfsel van de voormalige onderwijsinstellingsbibliotheek Veitel Heine Ephraim vormt de historische kern van de Yehuda Aschkenasy- bibliotheek.



#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...