zondag 16 april 2023

MOREEL BERAAD ALS ETHISCH INSTRUMENT

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Het Handboek Ethiek-ondersteuning, geschreven door Laura Hartman, Froukje Weidema, Guy Widdershoven en Bert Molewijk en uitgegeven door Boom Uitgevers Amsterdam, biedt een uitgebreide handleiding voor ethiek-ondersteuning in verschillende werkvelden. Een belangrijk instrument dat in het boek wordt besproken is het moreel beraad.
Dit is een gestructureerde methode om ethische dilemma's te bespreken en te analyseren met behulp van een groep professionals. Het doel is om tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen die recht doet aan de verschillende perspectieven en waarden die in het spel zijn.
Voor buurtteams kan het moreel beraad een nuttig instrument zijn om complexe casussen te bespreken en tot een gezamenlijk gedragen plan van aanpak te komen. Het kan helpen om de verschillende perspectieven van de betrokken professionals en cliënten te verhelderen en te integreren in een oplossing die recht doet aan alle belangen.
Ook voor geestelijk verzorgers, sociaal raadslieden werk, etc. kan het moreel beraad een waardevol instrument zijn. Sociaal raadslieden en geestelijk verzorgers hebben vaak te maken met kwetsbare burgers die in complexe situaties verkeren en waarbij verschillende belangen spelen.
Door middel van het moreel beraad kunnen zij samen met andere professionals tot passende oplossingen komen die rekening houden met de waarden en belangen van de cliënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...