dinsdag 11 april 2023

PARASHA VAN DE WEEK: TAZRIA

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Deze week lezen we de parasha Tazria, die gaat over de wetten van reinheid en onreinheid in verband met huidziekten, bevallingen en afscheidingen. Het is een moeilijke en complexe parasha, die veel vragen oproept over de betekenis en het doel van deze wetten. Hoe moeten we deze wetten begrijpen in onze tijd? Wat leren ze ons over onze relatie met God, met onszelf en met anderen?


Een mogelijke manier om deze parasha te benaderen is door te kijken naar de exegese van een bekende rabbijn, die zich verdiept heeft in de spirituele dimensies van deze wetten. Ik heb het over rabbijn Samson Raphael Hirsch (1808-1888), de grondlegger van de neo-orthodoxe beweging in Duitsland. Rabbijn Hirsch was een groot geleerde, een invloedrijke leider en een vernieuwende denker, die probeerde om het traditionele jodendom te verzoenen met de moderne tijd. Hij schreef een uitgebreide commentaar op de Tora, waarin hij de betekenis van elk woord en elke letter analyseerde, en de morele en filosofische boodschappen van de Tora uitlegde.


Rabbijn Hirsch legt uit dat de wetten van reinheid en onreinheid niet gebaseerd zijn op fysieke of hygiënische factoren, maar op spirituele en symbolische principes. Hij zegt dat reinheid en onreinheid te maken hebben met de mate waarin een mens zijn of haar goddelijke bestemming vervult. Een mens is geschapen naar het beeld van God, met een unieke combinatie van lichaam en ziel, materie en geest. Een mens is geroepen om zijn of haar lichaam te gebruiken als een instrument voor de ziel, om God te dienen en Zijn wil te doen in deze wereld. Een mens is rein als hij of zij in harmonie leeft met deze roeping, en onrein als hij of zij daarvan afwijkt.


Rabbijn Hirsch past dit principe toe op de verschillende gevallen van onreinheid die in de parasha worden beschreven. Hij zegt dat huidziekten (tsara'at) een teken zijn van een innerlijke morele of spirituele tekortkoming, die zich manifesteert op het oppervlak van het lichaam. Hij zegt dat bevallingen en afscheidingen een vorm van onreinheid veroorzaken omdat ze een tijdelijke onderbreking zijn van het normale functioneren van het lichaam, dat gericht moet zijn op het voortbrengen en onderhouden van leven. Hij zegt dat al deze vormen van onreinheid een mens ertoe aanzetten om zichzelf te onderzoeken, om berouw te tonen, om zich te zuiveren en om terug te keren naar God.


Rabbijn Hirsch leert ons dat de wetten van reinheid en onreinheid niet bedoeld zijn om ons te isoleren of te discrimineren, maar om ons te inspireren en te motiveren. Hij leert ons dat we ons bewust moeten zijn van onze goddelijke roeping, en dat we ons moeten inspannen om die na te streven. Hij leert ons dat we niet alleen aandacht moeten besteden aan onze uiterlijke verschijning, maar ook aan onze innerlijke gesteldheid. Hij leert ons dat we niet alleen moeten letten op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze spirituele gezondheid. Hij leert ons dat we niet alleen moeten leven voor onszelf, maar ook voor God.


Ik wens u allen een sjabbat sjalom en een gezegende week.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...