maandag 10 april 2023

IM MEMORIAM: DR. HUUB OOSTERHUIS

Door: Priv. Doc. Rabbijn Simon Bornstein®



Als rabbijn rouw ik om het verlies van dr. Huub Oosterhuis, een vooraanstaande theoloog en dichter die zijn stempel heeft gedrukt op de bredere Nederlandse religieuze gemeenschap in al haar kleurschakeringen. Oosterhuis was niet alleen een buitengewoon getalenteerde schrijver, maar ook een gepassioneerde voorvechter van sociale rechtvaardigheid en vrede.

Als rabbijn bewonderde ik Oosterhuis' toewijding aan interreligieuze dialoog en zijn inspanningen om bruggen te slaan tussen verschillende geloofstradities. Zijn werk als oprichter van de Amsterdamse School voor Theologie en zijn betrokkenheid bij de oecumenische beweging waren voorbeeldig in hun inzet voor inclusiviteit en begrip.

Maar bovenal zal ik dr. Huub Oosterhuis herinneren als een dichter die de menselijke ervaring op een unieke manier wist te verwoorden. Zijn poëzie was doordrenkt van spiritualiteit en menselijkheid, en sprak tot het hart van mensen van alle achtergronden. Zijn teksten werden vaak gebruikt in religieuze diensten, waaronder ook Joodse diensten, en hielpen om een brug te slaan tussen verschillende geloofstradities.

Het is met groot verdriet dat ik afscheid neem van dr. Huub Oosterhuis. Zijn nalatenschap zal voortleven in de harten en geesten van de vele mensen die hij heeft geïnspireerd en geraakt.

Graag wens ik vanaf deze plaats de familie en nabestaanden van dr. Huub Oosterhuis veel kracht na het ontslapen van deze wijze geleerde, moge zijn ziel gebundeld worden in de Bundel van het Eeuwig leven. Zijn aandenken zij tot zegen!

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...