woensdag 5 april 2023

PARASHA VAN DE WEEK; SJEMINI


Deze week lezen we de parasha Sjemini, die gaat over de achtste dag van de inwijding van de tabernakel. Op deze dag begint Aharon, de broer van Moshe, zijn dienst als hogepriester. Hij brengt offers voor zichzelf en voor het volk, en zegent hen samen met Moshe. Het volk ziet een vuur uit de hemel komen dat het offer op het altaar verteert, en ze juichen en buigen zich neer voor God.


Maar dan gebeurt er iets tragisch. Twee zonen van Aharon, Nadav en Avihu, brengen een ongevraagd reukoffer met vreemd vuur, dat niet volgens de instructies van God was. Een vuur uit de hemel verslindt hen, en ze sterven voor het aangezicht van God. Aharon zwijgt in zijn verdriet, en Moshe legt hem uit dat God zijn heiligheid toont door degenen die dicht bij Hem zijn.


De parasha gaat verder met de wetten over wijn en sterke drank voor de priesters, die niet dronken mogen worden als ze dienst doen in de tabernakel. Ook lezen we over de spijswetten, die bepalen welke dieren wel en niet koosjer zijn om te eten. De parasha sluit af met het concept van reinheid en onreinheid, dat te maken heeft met het aanraken van dode dieren of mensen.


Wat kunnen we leren van deze parasha? Een mogelijke les is dat we God moeten dienen met respect en gehoorzaamheid, en niet met eigenzinnigheid of overmoed. Nadav en Avihu wilden misschien dichter bij God komen, maar ze deden dat op een ongepaste manier, zonder rekening te houden met zijn wil en zijn voorschriften. Ze overschreden hun grenzen, en betaalden daar een hoge prijs voor.


Een andere les is dat we onderscheid moeten maken tussen wat heilig en wat profaan is, wat rein en wat onrein is. God heeft ons regels gegeven om ons te helpen om een heilig leven te leiden, dat Hem eert en ons zegent. Door ons te houden aan zijn geboden over wat we wel en niet mogen eten of drinken, of hoe we ons moeten gedragen in zijn heiligdom, tonen we onze liefde en ons vertrouwen in Hem.


De parasha Sjemini laat ons zien dat God een heilige God is, die ons roept om ook heilig te zijn. Laten we Hem daarom dienen met eerbied en vreugde, en ons laten leiden door zijn Woord en zijn Geest.


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...