woensdag 5 april 2023

NAAR ISRAËL DOOR DE RODE ZEE

Door: Rabbijn Simon Bornstein®



De uittocht van de Israëlieten uit Egypte en hun doortocht door de Rode Zee is een belangrijk verhaal in zowel de Torah als de Koran. Het verhaal vertelt hoe Moosje rabbenoe door God werd geroepen om de nazaten van Jacob uit Egypte te leiden, waar ze als slaven werkten voor de farao.

Pas na zware omstandigheden die over Egypte werden gebracht, liet de farao de Israëlieten uiteindelijk gaan.
De Torah noemt farao op diverse plaatsen 'hardnekkig'. Volgens de traditie heeft farao, die zichzelf als een god betitelde en liet vereren, zijn meerdere moeten erkennen in de Enige, eeuwige God.
In Exodus 14:21-22 staat geschreven dat God een sterke oostenwind stuurde die de hele nacht waaide en de zee opzij duwde, zodat het water zich aan beide kanten ophoopte en er een pad ontstond voor de Israëlieten om doorheen te lopen. De farao en zijn leger achtervolgden hen echter en toen ze in het midden van de zee waren, liet God het water terugstromen en verdronk het leger van de farao.
In de Koran wordt het verhaal ook verteld, maar met enkele verschillen in details. In Soera 26:63-66 staat dat onze leraar Moosje zijn staf gebruikte om een pad te openen in de zee en dat hij met zijn volk veilig aan de overkant kwam, terwijl het leger van de farao werd vernietigd door het terugstromende water.
De vraag die wel tijdens de Seideravond wordt opgeworpen, is of de Israëliten zich wel mochten verheugen over de ondergang in de Rode Zee van het aansnellende faraonische leger. De geleerden leggen uit dat we ons niet verheugen omtrent dit gebeuren.

Ieder mens is geschapen naar Gods evenbeeld, dus ook de individuele militairen van het toenmalig faraonisch leger. Ieder mens verdient daarom op gelijke wijze respect betoont te worden. Ieder mensen leven is van onschatbare waarde als een aspect van de Eeuwige.
Het verhaal van de doortocht door de Rode Zee wordt elk jaar herdacht tijdens Pesach, het joodse feest van bevrijding. Tijdens het Seder-maaltijd wordt het verhaal verteld aan de hand van de Hagadah, een boekje dat speciaal voor dit doel is samengesteld. Het wonder van de doortocht door de Rode Zee wordt beschouwd als een van de grootste wonderen die God voor het joodse volk heeft verricht.
Er zijn vele interpretaties van het verhaal van de doortocht door de Rode Zee, zowel binnen het jodendom als binnen de islam. Sommige rabbijnen zien het als een symbool van bevrijding en verlossing, terwijl anderen het beschouwen als een waarschuwing tegen overmoed en arrogantie. In de islam, evenals in het jodendom wordt het verhaal vaak gezien als een bewijs van Gods macht en van Zijn rachmones - barmhartigheid.
Graag wens ik de lezer een koosjere Pesach, vele jaren bij gezond!

Voor onze christelijke medeburgers, alvast een vrolijk Pasen!

Aan onze islamitische vrienden en familie, een Ramadan kariem!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...