vrijdag 31 maart 2023

DE PARASHA VAN DE WEEK: TSAV.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®



De parasha van de week is parasha Tsav, die het tweede gedeelte van het boek Leviticus beslaat. In deze parasha krijgen we meer instructies over de verschillende offers die de Israëlieten moeten brengen in de tabernakel. We leren over het brandoffer, het spijsoffer, het dankoffer, het zondoffer en het schuldoffer. Elk offer heeft een eigen betekenis en een eigen manier van bereiding en presentatie.


Een van de opvallende kenmerken van deze parasha is dat de offers niet alleen bedoeld zijn om God te eren of om vergeving te vragen, maar ook om de priesters te voorzien van voedsel en kleding. De priesters krijgen een deel van de offers als hun loon voor hun dienst in de tabernakel. Zo wordt er een verbinding gelegd tussen het heilige en het alledaagse, tussen het spirituele en het materiële.

Wat kunnen wij leren van deze parasha? Een mogelijke les is dat we God niet alleen moeten dienen met onze woorden en gedachten, maar ook met onze daden en ons lichaam. We moeten ons hele leven aan God wijden, en niet alleen op bepaalde momenten of plaatsen. We moeten ook beseffen dat God ons niet alleen vraagt om te geven, maar ook om te ontvangen. Hij zorgt voor ons en voorziet in onze behoeften, als we Hem vertrouwen en gehoorzamen.

Een andere les is dat we God moeten dienen met vreugde en dankbaarheid, en niet met tegenzin of angst. De offers die we brengen zijn geen last of een plicht, maar een geschenk en een voorrecht. We mogen God loven en prijzen voor al zijn goedheid en genade, en Hem onze liefde en toewijding tonen. We mogen ook delen in zijn zegen en zijn aanwezigheid ervaren.

Laten we deze week proberen om onze relatie met God te verdiepen en te versterken door Hem te dienen met heel ons hart, ziel, verstand en kracht. Laten we Hem onze offers brengen, niet alleen van dieren of planten, maar van onszelf: ons geloof, onze hoop, onze liefde, onze tijd, onze talenten, onze middelen. Laten we Hem danken voor alles wat Hij voor ons doet en voor ons is. Laten we Hem eer bewijzen als onze Schepper, onze Verlosser, onze Koning en onze Vader.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...