woensdag 14 september 2022

DE #TOREN VAN #BABEL; #TENTOONSTELLING IN DE #HERMITAGE

In de #Hermitage in Amsterdam wordt een prachtige #tentoonstelling aangeboden met als #middelpunt het #schilderij De #Toren van #Babel van de #middeleeuwse #schilder #Pieter #Breughel, uit het jaar 1568. 


In een uiterste hoek van het #Amsterdam #Museum hangt één schilderij. Deeltjes van  het kunstwerk zijn als #miniaturen uitvergroot en hangen met uitgebreide #explicatie langs de wanden rond het #Kunstobject uit de vijftiende eeuw.

De schilder bezocht #Italië in de vijftiende eeuw en gebruikte de #architectuur van de #Collosseum in #Rome als inspiratiebron voor zijn afbeelding van de #Toren van #Babel. 

#De #Toren van #Babel herinnert aan het #Bijbelverhaal waarin de #bewoners van #Babylonië een toren bouwden, welke reikte tot in de #hemel. Op het schilderij zweven de #wolken dan ook rond de top van het #bouwwerk. Het wekt de associatie met een moderne #wolkenkrabber.

Over de symboliek kan het volgende worden gezegd: "Het verhaal van de toren van Babel bevat een universele boodschap. Het bouwen van de toren staat symbool voor het streven van de mens naar het hoogst haalbare. Het Bijbelse bouwwerk staat voor de universele strijd tussen het menselijke kunnen en zijn ijdelheid, waarin God de mens genadeloos heeft gestraft. De mens, creatief en ambitieus als hij is, vertrouwt blind op zijn eigen kunnen en op de onbegrensde mogelijkheden van techniek. Deze hoogmoed wordt bestraft door God. Dit symboliseert de vergankelijkheid en nietigheid van de mens. Op zijn beurt is ook de kunstenaar een beetje ijdel door zijn poging een tot de hemel reikende toren te schilderen. Dit versterkt de boodschap van het verhaal nog meer. In Bruegels voorstelling van 'De toren van Babel’ is van Gods bestraffing duidelijk nog geen sprake: de stenen worden nog omhoog getakeld en in de haven is het een drukte van belang."

Normaal gesproken hangt het werk in een #Rotterdams museum, dat op dit moment gerestaureerd en verbouwd wordt gedurende meerdere jaren. 

Voor wie het #Bijbelverhaal omtrent de #Toren van #Babel gevisualiseerd wenst te zien, is de tentoonstelling een aantrekkelijke en aanbevelenswaardige aangelegenheid voor een mooi dagje uit in Amsterdam!

 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...