zaterdag 2 juni 2018

De rabbijn en de derwiesj

Door: Rabbijn Simon Bornstein

De rabbijn en de derwiesj. Het klinkt als de titel van een spannend boek, maar hier wordt de fijne bijeenkomst bedoeld waar rabbijn Simon Bornstein samen met een imam bij zes verschillende Arabische organisaties te gast mocht zijn bij gelegenheid van de viering van de islamitische vastenmaand Ramadan.

rabbijn en imam aan de ronde tafel

Gedurende de dertig vastendagen gedragen de meeste religieuze moslims zich min of meer het zelfde als Joden gedurende Joodse vastendagen. Overeenkomsten zijn bijvoorbeeld, van zonsopgang tot zondergang neemt men geen vocht of voeding tot zich, gedraagt men zich bescheiden, worden devoot gebeden gezegd op de vaste tijden, onthouden echtelieden zich van de geslachtsgemeenschap en gedraagt men zich bescheiden ten opzichte van de Schepper en de medemens. 

 dansende derwiesj, Soefistische traditie

De moslims zijn tijdens hun Ramadan bovengemiddeld gastvrij en vrijgevig. Er zijn talloze kleine en grote campagnes om voedsel en hulppakketten voor armen in te zamelen, Op de meest uiteenlopende plaatsen worden openbare iftarmaaltijden georganiseerd waaraan een thematisch programma voorafgaand aan het verbreken van de vastendag plaats heeft.

rabbijn en de derwiesj

Rabbijn Bornstein was op diverse plaatsen te gast als spreker en als gast. Warm verwelkomend en zeer sociaal treffen buurtbewoners, moskeegangers en families elkaar op het tijdstip waarop Joden de Sjabbes beëindigen. Een fantastische periode van diepgaande spirituele en sociale verbondenheid.

Aan onze islamitische broeders en zusters, een Ramadan Kareem!

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...