zondag 3 juni 2018

Synagoge in Delft viert Bat Mitswe

Door: Rabbijn Simon Bornstein



Sinds eind 2005 komt de 'Open Joodse Gemeente Klal Israel' samen in het twee eeuwen oude pand aan de Koornmarkt 12, vroeger eigendom van de voormalige Nederlands Israëlitische Gemeente Delft. De huidige godsdienstige vereniging bekent zich tot het Reconstructionisme, een Amerikaanse vorm van Jodendom.

opening symposium


Deze 'open Joodse Gemeente' omschrijft zichzelf met de volgende woorden: 'Klal Israël is een progressieve egalitaire gemeente, waarin vrouwen en mannen gelijkberechtigd zijn. Er is dan ook geen scheiding tussen de geslachten. De stijl van onze diensten is respectvol maar ongedwongen.'


De enige Reconstructionistische Gemeente in Joods Nederland voorziet duidelijk in een grote behoefte, trekt bezoekers uit alle delen van het vaderland en bestaat dit jaar twaalf jaar. Daarom werd besloten om een "Bat Mitswe" of kerkelijke volwassenheid publiekelijk te vieren. 
Rabbijn Wim van Dijk spreekt

Ter gelegenheid van de symbolische Bat Mitswe-viering vond op zondag 03 juni 2018 een symposium plaats in het indrukwekkende classicistische gebouw, romantisch verscholen in het oude centrum van de stad, aan een Delftse gracht.


wetenschappelijke ronde tafel

Het symposium had als thema 'Dor Wador

Hoe ziet de toekomst van ons Nederlandse Jodendom er uit?' 

Deze centrale vraagstelling werd beantwoord in de bijdragen van drie sprekers: Rabbijn Drs. Wim van Dijk (orthodox), Professor Dr. Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam en Reconstructionistische Rabbijn Mevrouw Hannah Nathans, de geestelijke leidsvrouwe van de Reconstructionistische gemeente in Delft.
Hier een videoverslag van de publieksdiscussie.
 Rabbijn Wim van Dijk vertelt graag Joodse verhalen, gezeten op zijn eigen praatstoel.

Het symposium werd afgesloten met een publieksdebat, een minche-dienst en na afloop door de enthousiaste bezoekers uitbundig beleefd samen zijn. Een waar feest!

Van harte mazzel tov! 








#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...