dinsdag 5 december 2017

Tentoonstelling: Emanuel de Witte, meester van het licht

Door: Rabbijn Simon Bornstein

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft tot eind januari 2018 een meesterlijke tentoonstelling in huis. Ter gelegenheid van het vierhonderdste geboortejaar van Emanuel de Witte, zet het Stedelijk Museum deze Alkmaarse zoon van de Gouden Eeuw in het zonnetje.


Emanuel de Witte - Interieur van de Portugese synagoge te Amsterdam.jpg
Grand Esnoga door Emanuel de Witte

Het oeuvre van de schilder wordt aan de hand van binnenlandse en buitenlandse bruiklenen in beeld gebracht. De jonge kunstenaar volgde zijn schildersopleiding bij Evert van Aelst (1602-1657) in Delft. Hij verbleef kort in Rotterdam en woonde ruim een decennium in Delft. Na een verhuizing naar Amsterdam ontwikkelde hij zich in het meesterlijk schilderen van architectuur. Zijn reputatie was formidabel. Dichter Jan Vos rekende De Witte tot de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie.

Evenals Govert Flinck en Rembrandt speelde De Witte op sublieme wijze  met het concept licht in zijn geschilderde en getekende werken. Van Emanuel de Witte is geen portret bekend. De Witte huwde met Geertje Ariaens van de Velde en kreeg twee kinderen. De kunstenaar had een kleurrijk bestaan, dat hij uiteindelijk zelf beindigde door suicide te plegen. 


Naast christelijke gebedshuizen van uiteen lopende kerkgenootschappen, introduceerde De Witte tevens het interieur van de Esnoga, de Portugees Israëlitische Synagoge in de vaderlandse schilderkunst. Op het schilderij van dit interieur worden zorgvuldig de aristocratische bezoekers aan de Snoge afgebeeld. Immers de vrije, adellijke Joden waren een trekpleister voor rondreizende edellieden, intellectuelen en vooraanstaanden op grand tour.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...