maandag 27 november 2017

Viering 275 jaar Nederlands Israëlitisch Seminarium

Door: Rabbijn Simon Bornstein
Sedert 275 jaar traint het Nederlands Israëlitisch Seminarium dignitarissen en functionarissen ten behoeve van Joodse gemeenten in Nederland. Dit jubileum werd deze maand op feestelijke wijze gevierd.

smiecha (een rabbinaal diploma) van de auteur
In 1714 richtte de opperrabbijn van Amsterdam, Arjeh Leib het Beth Hamidrasj Eits Chojiem op. Hier konden gemeenteleden en hun kinderen onderwijs volgen in de Jiddische taal, een tijd waarin veel Joodse migranten het Nederlands nog niet machtig waren.

Beis Medresj Eits Chojiem

Het onderwijs aan deze Talmoedhogeschool stond goed aangeschreven en trok Joodse geleerden vanuit heel Europa, die een poos in Nederland wilden studeren. Deze buitenlandse studiosi bleven soms enige jaren, dan weer voor de rest van hun leven gevestigd in de Republiek. 

rabbijn Lion Wagenaar


Naast hun studie en professionele bezigheden publiceerden zij ook regelmatig hun theologische werken bij Joodse uitgevers. Immers in Nederland gold ten tijde van de Republiek de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geweten en de vrijheid van drukpers.
Ook aan de huidige dag leidt het Nederlands Israëlitisch Seminarium rabbijnen, godsdienstonderwijzers en – onderwijzeressen en andere religieuze functionarissen op. 


Dankbaar denkt de schrijver aan de vele jaren wetenschappelijk-theologisch onderwijs van orthodox-Joodse signatuur welke hij aan zijn Alma Mater genoot. Het Seminarium staat voor 'Denken met Lef'.

Tauro lernen




Alumni van het Nederlands Israëlitisch Seminarium worden desgevraagd snel toegelaten aan Ivy-kwaliteit universiteiten in het buitenland. Dit bewijst de uitstekende, internationaal zeer gewaardeerde kwaliteit en het hoge niveau van de aangeboden Godgeleerde en andere opleidingen aan het Seminarium.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...