zondag 1 oktober 2017

Protestantse Kerk Nederland, Israël Zondag

samen voor de Apeldoornse synagoge


De Protestantse Kerk Nederland vierde op zondag 01 oktober 2017 haar jaarlijkse
 Israël-Zondag.

Op deze speciale dag viert de Joodse gemeenschap in ons land samen met de P.K.N. het gedeelde erfgoed, de gedeelde religieuze bronnen en de uitmuntende verhoudingen tussen de Protestanten en de Joodse kerkgenootschappen. De Protestantse Kerk geeft nadrukkelijk inhoud aan haar onverbrekelijke band met het volk Israël, de oudste broeders vanaf de eerste dag.

Voor deze gelegenheid mocht Rabbijn Simon Bornstein een optreden verzorgen in twee kerken. Op uitnodiging van de Lutherse gemeenschap in Apeldoorn leverde hij een bijdrage aan de zondagsdienst door delen van de liturgie in het Hebreeuws voor te dragen en te voorzien van een exegese. Na de eredienst was er ruim de tijd voor ontmoeting en zeer plezierige gesprekken met leden van de kerkgemeente. Deze gemeente werd ervaren als een warm bad, een zeer plezierige en hechte gemeenschap.

Het bezoek aan de kerk in Apeldoorn vond plaats daags na Grote Verzoendag. De verhoudingen tussen enkele Joden en enkele christenen in Apeldoorn stonden een jaar terug in de schijnwerpers vanwege een discussie tussen diverse kopstukken over verkeerd begrepen citaten bij een herdenking. Bruggen moeten worden gebouwd en verschillen gevierd.

Rabbijn Simon Bornstein sprak tijdens zijn preek nadrukkelijk over de kracht van de vergeving die ieder individueel mens heeft. Vergeving is een krachtig instrument. Toepassing kan leiden tot opmerkelijke resultaten.

Het kunnen vergeven van een ander kan leiden tot maatschappelijke vrede, maar ook tot een vredig gemoedsleven voor een individueel mens. De zeer gastvrije predikant, die als deskundig en enthousiast gastheer optrad, leidde na de dienst de rabbijn rond door de vriendelijk, gemoedelijk Apeldoorn. 

Tot slot werd een bezoek gebracht aan de synagoge van Apeldoorn. Het is aanbevelenswaardig die volledig ingerichte synagoge beduidend meer leven in te blazen.

In een kerk in Amsterdam nam Rabbijn Simon Bornstein in de avond deel aan een ronde tafelgesprek omtrent de huidige situatie rond de Staat Israël en werd een schier eindeloze reeks vragen van een eerlijk antwoord voorzien.


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...