dinsdag 7 augustus 2018

De Hoge Feestdagen

Door: Rabbijn Simon Bornstein®


Aanstonds, over circa vijf weken, verwachten wij de Hoge Feestdagen. Daaronder worden begrepen Rausjosjono en Jaum Kippoer, het Joodse Nieuwjaar en de Grote Verzoendag. In het Ngiwries noemen we deze dagen de Eerbiedwekkende Dagen.

bazuin blazen

Het Nieuwjaarsfeest Rausjosjono valt op de eerste en tweede dag van de Joodse maand Tisjrie en de Grote Verzoendag op de tiende dag van deze maand. Rausjosjono wordt als zodanig niet in Tenach aangeduid, maar onze geleerden concludeerden aan de hand van de Taurotekst, dat het feest sedert onze Joodse oertijd gevierd werd.


Waarschijnlijk werd Rausjosjono reeds gevierd voor de Uittocht uit het Egypte land. In de Tauro wordt Rausjosjono aangeduid als Jaum Teroengo (Dag van het Bazuingeschal) en als Ziechraun Teroengo (Gedenkdag van het Bazuingeschal).


Voor de Grote Verzoendag vinden we in het derde boek van de Tauro, Wajiekro, aanduidingen. In Wajiekro 16 en 23 kunnen we de aanwijzingen omtrent de erediensten in de Beis Hemikdosj – Tempel bestuderen. Opvallend is bijvoorbeeld het voorschrift omtrent onthoudingen.


Op die dag moeten we vasten, dragen we geen lederen schoeisel, we wassen en zalven ons die dag niet. Deze randvoorwaarden voegen veel toe aan de emotionele beleving en waarde van Jaum Kippoer. Het symbool van de Hoge Feestdagen bij uitstek is de Sjaufer, de ramshoorn waarmee wij het nieuwe jaar tegemoet bazuinen en oproepen tot tesjoewe, inkeer en terugkeer tot onze Schepper.


De tefilles die wij oren op de Hoge Feestdagen, kennen een rijk geestesgoed. De gedachten die wij ontlenen aan de inhoud van de gebeden zijn velerlei, wij vinden de teksten daarvan in een speciaal gebedenboek, het Machzaur. Machzaur betekent zoveel als “de cyclus van de feestelijke gebeden.” In het bijzonder gedurende de Hoge Feestdagen bezoeken we de Sjoel.


Een Beis Hoknesses heet een Sjoel in het Ngiwries, het Huis van Samenkomst. In een dergelijk pand komen we samen om onze gebeden samen uit te spreken, om samen uit de Tauro en het Profetenboek te lezen. Om gemeenschap te zijn, zo samen.


Een Sjoel is wel een gebedshuis, maar geen kerk. Joden kunnen hun gebeden op iedere geschikte plaats uitspreken. Sjlaume HeMellech, Koning Salomon, stelde reeds in 01 Mellochiem 08:27: ‘En ziet, de Hemel en de Hemel der Hemelen kunnen U niet omvatten, laat staan dit Huis dat ik gebouwd heb.”

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...