Halloween, is een feestdag met verschillende namen. Het wordt in de Amerikaanse samenleving door velen gevierd. De oorsprong van Halloween ligt bij de priesters van natuur-religies of Druïden in onder andere Groot-Brittannië. Aan het einde van het oogstseizoen werden pompoenen en andere agrarische producten bij de feestelijke vieringen en herdenking van doden ingezet.
In de Rooms-katholieke Kerk werd de Keltische natuur-religieuze viering geabsorbeerd gedurende de achtste eeuw van de burgerlijke kalender. Omstreeks 837 riep paus Gregorius IV 1 november uit als de katholieke gedenkdag. De avond van de eenendertigste oktober wordt door de Kerk Allerheiligenavond genoemd en de eerste november is het Allerheiligen of Sollemnitas Omnium Sanctorum voor christenen.
De tradities van natuurreligies werden door de Kerk gekopieerd, dit omvat de jaarlijkse verkleedpartij waarbij deelnemers zich als mythische figuren, geesten, dwergen, elfjes, sprookjesfiguren, heksen, etc. verkleden. Heden vieren steeds meer Nederlanders Halloween, waarbij men verkleedfuifjes, vreugdevuren organiseert, elkaar voor het lapje houdt en verondersteld "bezeten" huizen bezoekt.
De Joodse wet is kristal helder over dergelijke vieringen. Joden respecteren de vieringen van de niet-Joodse samenleving, maar nemen aan feesten van niet-Joodse religieuze origine ten principale niet deel. De Torah verbiedt in Wajiekra 18:03 duidelijk het deelnemen aan niet-Joodse vieringen met religieuze duiding waar "afgoden" worden vereerd of van origine werden vereerd.
Onze geleerden hebben in de loop van de eeuwen kledingvoorschriften voor dergelijke gelegenheden bepaald en regels vastgesteld waaraan de Joodse gemeenschap zich houdt. De Aseret Hadibrot of Tien Geboden, verbieden "afgoderij".
De paganistische en christelijke oorsprong van Halloween maken dat feest duidelijk religieus niet-Joods. De Hallacha geeft heldere gedragsregels omtrent de Joodse omgang met niet-Joodse vieringen. Deze kunnen onder andere worden gevonden in de Talmoed en bij de Rambam in zijn Misjne Torah, Hilchot Akoem.
Het is daarom hallachisch verboden om aan dergelijke – soms zelfs als seculier uitgelegde – vieringen deel te nemen. Joden vieren Halloween dus niet.