dinsdag 24 september 2024

#BEZOEK AAN #KERKGEBOUW #DE #DUIF AAN DE #PRINSENGRACHT. #INTERRELIGIEUS. #DIALOOG.

#BEZOEK AAN #KERKGEBOUW #DE #DUIF AAN DE #PRINSENGRACHT. #INTERRELIGIEUS. #DIALOOG.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®
Inleiding
Een interreligieuze ontmoeting in het kerkgebouw De Duif, gelegen aan de Prinsengracht in Amsterdam. Deze bijeenkomst bevorderde de dialoog tussen verschillende religies. Er was ruimte om kennis te maken met de oecumenische basisgemeente De Duif. Het doel was om een platform te creëren voor wederzijds begrip. Ook mevrouw Nagwa Rasoul, sociaal-pastoraal werkster was aanwezig.
Achtergrond van De Duif
De Duif is een bekend oecumenisch centrum dat zich richt op het bevorderen van samenwerking tussen verschillende christelijke tradities en andere religies. Het gebouw, dat oorspronkelijk als kerk werd opgericht, heeft zich ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats waar mensen van verschillende achtergronden samenkomen om te discussiëren over belangrijke maatschappelijke en spirituele thema’s. De gemeenschap staat open voor iedereen, ongeacht hun religieuze overtuiging.
Het was bijzonder waardevol om te zien hoe deelnemers elkaar respecteerden en naar elkaar luisterden, ondanks hun verschillende achtergronden.
Dialoog en Kennismaking
Een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomst was de dialoog tussen de aanwezige rabbijn, de sociaal-pastoraal werkster en overige deelnemers. De rabbijn sprak over de joodse traditie van gastvrijheid (Hachnasat Orchim) en hoe dit principe kan bijdragen aan interreligieuze relaties. Hij benadrukte dat het essentieel is om openhartig met elkaar in gesprek te gaan, vooral in een tijd waarin verdeeldheid vaak voorkomt. Mevouw Rasoul leverde een bijdrage vanuit haar islamitische levensovertuging, waarmee zij het belang van goede relaties tussen burgers, diversiteit en tussen de burger en Allah benadrukte.
De gesprekken waren niet alleen informatief maar ook emotioneel geladen; deelnemers deelden persoonlijke verhalen over hun zoektocht naar spiritualiteit en gemeenschap. Dit creëerde een gevoel van saamhorigheid dat verder ging dan religieuze grenzen.
Conclusie
Het bezoek aan kerkgebouw De Duif was een waardevolle ervaring die bijdroeg aan het bevorderen van interreligieuze relaties in Amsterdam. Door openhartige gesprekken en wederzijds respect kunnen gemeenschappen beter samenwerken aan gemeenschappelijke doelen zoals vrede, gerechtigheid en solidariteit. Het is cruciaal dat dergelijke initiatieven worden voortgezet om zo een inclusieve samenleving te creëren waarin iedereen zich gehoord voelt.
Alle reacties:
Jolanda Nibte en Kees Braat

#DE #GEESTELIJK #VERZORGER #EN #HET LANDELIJK #PROGRAMMA #KANSRIJKE #START

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein® Het landelijk actieprogramma Kansrijke Start, gelanceerd in 2018, richt zich op het bieden van de best m...