dinsdag 28 maart 2023

Hoe leid je een seideravond voor jongeren?

Door: Rabbijn Simon Bornstein®


De seideravond is een van de belangrijkste momenten in het joodse jaar. Het is de avond waarop we de uittocht uit Egypte herdenken en onze vrijheid vieren. Maar hoe maak je deze avond interessant en betekenisvol voor jongeren, die misschien niet zo vertrouwd zijn met de tradities en de verhalen?


Hier zijn enkele tips om een seideravond te leiden die jongeren aanspreekt en inspireert:


- Bereid je goed voor. Lees de Haggada op voorhand door en kies de teksten, liederen en rituelen die je wilt gebruiken. Je hoeft niet alles te volgen wat er in de Haggada staat, je kunt ook je eigen accenten leggen of dingen weglaten. Zorg wel dat je de basisstappen van de seider volgt, zoals het drinken van de vier glazen wijn, het eten van de matze en het bittere kruid, het verstoppen en terugvinden van de afikomen, en het zingen van het slotlied "Volgend jaar in Jeruzalem".

- Maak het interactief. Betrek de jongeren bij de seider door hen vragen te stellen, hun mening te vragen, hen te laten lezen of zingen, of hen een rol te geven. Je kunt bijvoorbeeld een van hen de rol van farao geven, die steeds "nee" moet zeggen als je vraagt om het joodse volk te laten gaan. Of je kunt een quiz organiseren over de tien plagen of de vier zonen. Of je kunt een spel spelen waarbij je raadt welk voorwerp op de seiderschotel hoort bij welke symboliek.

- Maak het relevant. Leg uit waarom we de seideravond vieren en wat het voor ons betekent. Vertel niet alleen het verhaal van de uittocht uit Egypte, maar ook hoe dit verhaal ons inspireert om op te komen voor onze rechten en die van anderen, om onrecht en onderdrukking te bestrijden, en om dankbaar te zijn voor onze vrijheid. Je kunt ook actuele voorbeelden geven van situaties waarin mensen nog steeds slavernij of discriminatie ervaren, en hoe wij daar iets aan kunnen doen.

- Maak het gezellig. Zorg voor een feestelijke sfeer door de tafel mooi te versieren, lekkere gerechten te serveren, grapjes te maken en plezier te hebben. Je kunt ook een thema kiezen voor je seideravond, bijvoorbeeld een land waar veel joden wonen of hebben gewoond, of een periode uit de joodse geschiedenis. Je kunt dan je kleding, eten, muziek en decoratie daarop afstemmen.

- Maak het persoonlijk. Deel je eigen ervaringen en gevoelens over de seideravond met de jongeren. Vertel hen wat deze avond voor jou betekent, welke herinneringen je hebt aan vorige seiders, welke tradities je hebt overgenomen van je ouders of grootouders, of welke nieuwe tradities je hebt gecreëerd. Nodig hen ook uit om hun eigen verhalen en gedachten te delen.


Met deze tips kun je hopelijk een seideravond leiden die jongeren boeit en verrijkt. Veel succes en chag sameach!


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...