woensdag 28 september 2022

#Ervaringsdeskundigheid als #kennisbron

#Ervaringsdeskundigheid als #kennisbron

#Personen die door #ervaringen in het #leven #wijzer zijn geworden, worden aangeduid als #ervaringsdeskundigen. In het bijzonder de zelf gevonden oplossingsstrategieën, het #succesvol om kunnen gaan met overheid en #maatschappelijke organisaties en meer maken deel uit van #ervaringsdeskundigheid.




De “#Aanpak #GGZ in de #Wijk” van de #Gemeente #Amsterdam heeft zich samen met #ketenpartners gericht op het #instrumentaliseren van #ervaringsdeskundigheid in het welzijnswerk. De ervaring leert dat welzijnsprofessionals vaak denken in problemen; ervaringsdeskundige burgers denken primair vanuit kracht en het kunnen vergroten van (eigen) kracht.
In veel gevallen hebben ervaringsdeskundigen een ervaring op veel verschillende onderwerpen en terreinen. Te denken aan psychische kwetsbaarheid, #detentie, #schuldenproblematiek en armoede. Ervaringsdeskundigen zijn sterker uit een #probleemsituatie geraakt.
Zij hebben een particulier herstelproces doorlopen. Met de door hen verzamelde deskundigheid, ervaring en strategiëen kunnen zij anderen in vergelijkbare situaties goed ondersteunen bij het vinden van eigen oplossingen, bij het bieden van een luisterend oor.
Ervaringsdeskundigen spelen een eigen rol binnen het sociaal domein. Zij beïnvloeden onder andere de beeldvorming omtrent cliënten in het sociaal domein.
De betrokkenheid van de ervaringsdeskundigen in het welzijnswerk is nog lang niet overal vanzelfsprekend. Psychisch en psychiatrisch lijden kan door de inzet van ervaringsdeskundigen fors worden beperkt.
Welzijnsinstellingen doen er verstandig aan om ervaringsdeskundigen in te schakelen, onder meer op ontmoetingsplekken voor mensen met een psychische of financiële kwetsbaarheid. Zij kunnen hier opnieuw tot bloei komen.
Inschakeling kan functioneren als een springplank naar betaald
werk en herstel. Betekenisvolle plekken zorgen voor een geordende en aanmoedigende dagbesteding, prettige sociale contacten en een ondersteunend netwerk.
Ook op andere wijzen kunnen ervaringsdeskundigen van nut zijn voor bezoekers en andere cliënten van een welzijnsorganisatie.
Door het ontmoeten van andere mensen kunnen processen doorbroken worden. Zoals het proces van (zelf) #stigma.
#Psychische #diversiteit behoort bespreekbaar te kunnen zijn op de werkvloer. Het behoort genormaliseerd te worden binnen onze samenleving.
Ervaringsdeskundigen die werken in #buurtteams kunnen professionals een #spiegel voorhouden in de alledaagse praktijk op de werkvloer. Zij kunnen #professionals scherp houden en wijzen op zaken vanuit #cliëntperspectief, blinde vlekken bij de professionals te voorkomen; #nieuwe #perspectieven kunnen aanreiken.
Door:
Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...