woensdag 24 november 2021

Dement= Gewoon mee doen!

Voor ieder mens is meedoen heel belangrijk. Zeker ook voor mensen met aanvangende vormen van dementie. Juist deze doelgroep moet zinvolle activiteiten ondernemen en bezigheden hebben. Ook mensen met aanvangende dementie moeten het gevoel kunnen krijgen er bij te horen. Een gewaardeerde burger te zijn.




Mensen die last hebben van vergeetachtigheid kunnen zich uitstekend inzetten voor een vrijwilligersorganisatie, conversatielessen Nederlands, enz. Immers de menselijke aandacht over en weer is voor vroeg-dementen van groot belang.

Hoe mooi is het wanneer een jonge asielzoeker een vroeg-demente persona thuis kan bezoeken voor een gezellige conversatieles? De vroeg-demente behoudt een stuk autonomie, kan haar/ zijn vaardigheden inzetten en zich nuttig en gewaardeerd weten door de niet-Nederlands talige mens.


Ook kan een wandelgroep een uitstekende dagbesteding bieden, zeker waar dit gecombineerd kan worden met een maaltijd of een kopje thee, een praatje en samen zijn nadien. Ook hier staan hier de autonomie van de vroeg-demente persoon, het vinden van menselijke aandacht en een ondersteunend netwerk centraal.


Bij het ondernemen van activiteiten of het verrichten van bezigheden moet de nadruk liggen op de mogelijkheden van de persoon, wat kan zij/ hij nu juist wel? Wat zou de persoon zelf willen doen? Wat ging vroeger goed en kan nu aansluiten op bestaande vaardigheden?


Door deelname aan doelgerichte maatschappelijke activiteiten, al dan niet in groepsverband, voelen vroege dementen zich vrolijk, gewaardeerd en hebben zij doorgaans minder gedragsproblemen.


De positievere stemming van de vroeg-dementen slaat ook over op de mantelzorgers, ook die hebben een positievere kijk en ervaren meer levensvreugde met hun vroeg demente dierbare.

Ook waar bij vroeg-dementen vergeetachtigheid op kan treden, blijven de vaardigheden die zij in eerdere levensfasen opdeden, erg lang intact. Deze kennis en vaardigheden kunnen doelgericht maatschappelijk ingezet worden.

De Dienst Geestelijke Verzorging van de Assadaaka Community krijgt met regelmaat vragen over dementie, de omgang hiermee, de weerslag op de naaste omgeving en familie van de demente persoon.


De geestelijk verzorger ondersteunt diverse gezinnen met uiteenlopende problematieken. Ook helpt hij bij het vinden van passende dagbestedingsactiviteiten. Hierdoor voelen families zich deskundig ondersteund en wordt de vroeg-demente persoon zorgvuldig begeleid. Heeft u vragen? Maak contact met Assadaaka.


Het bovengenoemd thema werd uitgebreid besproken tijdens een Assadaaka Thema-ontbijt op vrijdag 10 september 2021.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van Assadaaka

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...