woensdag 17 november 2021

De Alkmaarse Harmonie hersteld oude kleurenpracht

Door Rabbijn Simon Bornstein

De Alkmaarse Harmonie hersteld oude kleurenpracht, op de meest excellente wijze. De oude Harmonie is het oude filmtheater van de stad, gelegen in het Centrum. 



Tot recent had het exterieur van het pand een vieze grauwe kleurstelling, waar deze ooit wit geschilderd werd. De Pleisterlaag is thans weer hersteld naar de oorspronkelijke couleuren.



Het laat negentiende eeuwse pand is thans weer hersteld naar een mint kleurige gevel. Het moderne zusje van Harmonie, heet tegenwoordig Vue en is gehuisvest in een hypermodern pand aan de overzijde van het kanaal. 


Uit kleurhistorisch onderzoek door Odwin Raling van vakgroep Erfgoed Alkmaar bleek dat de oorspronkelijke couleur van het pand lichtelijk groen was en de vensters groen waren geschilderd. Boerengroen. Het stratigrafisch onderzoek legde een fraai kleurenladdertje aan de dag. Van vandaag naar de oorspronkelijke kleurstelling. 



Van oorsprong waren de buitenmuren gepleisterd, dat pleisterwerk is ook volledig in volle glorie hersteld. Woonerfmakelaardij is de nieuwe eigenaar van het Harmoniepand. De eigenaar wil in de Harmonie tien woningen realiseren. 

Ontwerpbureau Studio 53 werkt aan de realisatie van het novum. Er zit een verhaal in het Harmoniegebouw. Niet louter bouwtechnisch. Maar ook Joods/inhoudelijk. Veel feestelijkheden zoals Bar Mitswes van de Nederlands Israëlitische Gemeente Alkmaar werden hier gevierd of samenkomsten met jubilea. Het is in het Alkmaars/Joodse brein een feestelijke herinnering, de Harmonie.

De Harmonie is een Gemeentelijk Monument en valt daarmee onder de beschermende werking van de Monumenten Verordening. Sedert 1836 zat er een koffiehuis ´Lokaal Harmonica´in het pand. In 1870 werd het een ´Schouwburg Harmonie´en tussen 1900 en 2016 werden er films vertoond in de als bioscoop functionerende ruimtelijkheden. De voormalige aanbouw werd recentelijk gesloopt. Het negentiende hoofdgebouw blijft intact en werd wonderschoon gerestaureerd. 

Betrokken partijen verdienen een compliment bij het bouwtechnisch in ere herstellen van het Harmoniegebouw in Alkmaar!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...