vrijdag 24 april 2020

#Migranten welkom in #Joods# Werkdorp #Slootdorp

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®

De #Gemeenteraad van de #Gemeente #Hollands #Kroon  stemde op donderdag 23 april 2020 rond 22.00 uur in met de #huisvesting van #arbeidsmigranten in het #Joodse #Werkdorp in #Slootdorp - de
#Wieringermeer. Migranten zijn daarmee #welkom in de #Noordkop.



#Werkdorp
Sedert enige jaren poogt de #Stichting Aankoop Joods Werkdorp invloed uit te oefenen op de #planvorming door #projectontwikkelaar Joep #Karels. Hoewel Karels aanvankelijk het gesprek niet wilde aangaan met deze Stichting, veranderde dat in 2019. Samenvattend kan voorlopig worden gesteld dat de gesprekken met de Stichting op de klippen zijn gelopenDit overleg is compleet mislukt.


Afscheiding
Het bestuur van de Stichting Aankoop Joods Werkdorp bestaat voor een deel uit ex-bestuurders van de Stichting Alkmaarse Synagoge die uit het bestuur van de Synagoge zijn gestapt, een door hen verloren rechtszaak voerden tegen het zittende bestuur van de Alkmaarse Synagoge met als inzet om het bestuur over te nemen van de geridderde mevrouw Loes Citroen


Inmiddels heeft de Stichting #Alkmaarse #Synagoge een verse ploeg capabele bestuurders onder leiding van Citroen aangesteld na eerder door de rechtbank in het gelijk te zijn gesteld. 

De mannelijke ex-bestuurders hebben zich afgescheiden van de Synagoge in Alkmaar en hebben een eigen culturele vereniging opgericht.

Bemoeienis gepensioneerde ex-"rabbijn"
Vanuit #Amersfoort bemoeit de sedert lang gepensioneerde ex-"rabbijn" #Jacobs

zich met het Joodse Werkdorp. Het #Noord-Hollands Dagblad meldt dat Jacobs tegen de plannen van Joep Karels zou zijn. Jacobs doet een "moreel beroep" op de Gemeenteraad voorafgaande aan de vergadering op 23 april 2020 om het Werkdorp te behouden zonder commerciële doelstellingen.

Omstreden Jacobs weg bij Cheider
De uiterst omstreden Jacobs moest in juni 2018 het bestuur van de Joodse school #Cheider verlaten naar aanleiding van een misbruik zaak op de helaas zeer zwak presterende school.  De orthodox-Joodse Gemeente ligt in de clinch met de contraversionele ex-rabbijn in Amersfoort. 


Het #Cheider staat onder zeer scherp #toezicht van de Inspectie voor het OnderwijsEen groot deel van de Joodse gemeenschap heeft #gebroken met ex-"rabbijn" Jacobs


Jacobs met Gerritsen



#Jacobs en #migranten


De contraversionele gepensioneerde ex-"rabbijn" Jacobs komt regelmatig in de pers.

Hij associeert zich onder anderen met de heer
Daniël Gerritsen  die van mening is dat een #Ghanese #migrant Nederland moet #verlaten, een enkeltje geboorteland #Ghana moet krijgen. 


Daniël Gerritsen is een activist voor de extreem nationalistische, rechtse Partij voor de Vrijheid.

Gelet op deze associatie van de omstreden Jacobs is ook niet vreemd, maar wel uiterst verwerpelijk, dat Jacobs zich schaart aan de kant van de omwonenden van het voormalig Joodse Werkdorp in de Wieringermeer.  

"Omwonenden zijn fel tegen de komst van grote aantallen arbeidsmigranten in het Joods Werkdorp. “Ook 160 is te veel voor een kleine gemeenschap waar geen voorzieningen zijn. Ook de verkeersdruk zal toenemen,” zei buurman Peter van Unen eerder deze week. Joep Karel belooft de omwonenden nauw te betrekken bij de uitwerking van de plannen",schrijft de lokale pers.

Het is verwerpelijk dat Jacobs zich verenigt met het protest van de omwonenden tegen de komst van veelal jonge Oost-Europese arbeidsmigranten.

#Xenofobie 
heeft geen plaats binnen het #Jodendom.



Arbeidsmigranten WARM verwelkomen
Arbeidsmigranten en buitenlandse seizoen arbeiders zijn voor de regionale #landbouweconomie van #existentieel #belang. Voor hen zijn uitsluitend in de Wieringermeer ruim 3500 slaap-, woon en #verblijfplaatsen nodig volgens de Gemeente Hollands Kroon. 


Migranten behoren met open armen te worden ontvangen, gelijkwaardig te worden bejegend en behandeld conform de Nederlandse wet en Europese verdragen. Zij verdienen hun plaats in de Wieringermeer. 

De plannen voor het Joodse Werkdorp van Joep Karel behoren dan ook warm te worden verwelkomd.

Joep Karel verzekert nadrukkelijk het materieel onderhoud van het voormalige hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp, de vestiging daarin van een herinneringscentrum Tweede Wereldoorlog, tentoonstellingsruimten en groepsaccommodaties op te zullen nemen. 

Voorwaar een uitstekend ensemble. 

Bemoeienis Jacobs ongewenst
De bemoeienis van Jacobs met het voormalige Joodse Werkdorp is ronduit ongewenst, hij heeft in de provincie #Noord-Holland géén kerkelijke jurisdictie. 


Het werkgebied benoorden het IJ incluis het eiland #Texel valt volledig onder het verzorgingsgebied van #Rabbinaat #Alkmaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...