zondag 5 april 2020

In Memoriam: Professor Dr. Arnold Heertje

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®

Met veel respect gedenken wij de ons ontvallen Professor Dr. Arnold Heertje, die op zesentachtigjarige leeftijd overleed. Dat bericht brengt de Amsterdamse zender AT5.  

Volgens de Nederlandse Omroep Stichting NOS heeft de familie dit bevestigd. Heertje werd in 1934 in Breda geboren. Hij was een zeer veelvuldig gevraagd spreker. Onze plezierige en intense ontmoetingen vormen een zeer dankbare herinnering, een bron van veel inspiratie voor de toekomst.

(foto: ANP)

Professor Heertje was als hoogleraar in de economie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was als onderwijsman auteur van schoolboeken voor het vak economie, zijn boeken, in het bijzonder De Kern van de Economie werden sedert 1962 voortdurend herdrukt in verband met de grote vraag naar deze werken. 

Complete generaties scholieren groeiden op met de boeken van Heertje. Ruim tien jaar gaf de hoogleraar het vak Economie op de kwalitatief beste school van Nederland: de Joodse Scholengemeenschap
Maimonides.

De hoogleraar trad veelvuldig op in de nationale media om zijn visie op economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen te geven. Zijn vlijmscherpe tong was tegelijk gevreesd en gerespecteerd in binnen- en buitenland.

Binnen de Joodse gemeenschap was Heertje onder andere betrokken bij het opnieuw aankopen, restaureren en voor ritueel gebruik beschikbaar krijgen van de eeuwen oude synagoges in onder andere Alkmaar en
Synagoge Weesp. De Stichting Alkmaarse synagoge heeft bijzonder veel aan de hoogleraar te danken. Meer dan voorzitster mevrouw Loes Citroen ooit in woorden uit zou kunnen drukken.

Heertje was politiek actief binnen de Partij van de Arbeid waar hij jonge politici veelvuldig gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. Meestal waren die adviezen zéér waardevol. 

Hij en andere familieleden wisten de Holocaust in de omgeving van Arnhem te overleven door onder te duiken. 

In Amsterdam plaatste Heertje vraagtekens bij de bouwprojecten  op de Zuidas en economische basis van de aanleg van Noord-Zuid Metroijn.

In Weesp was de Professor betrokken toekomst van Joods Nederland. Zoals bij de opbouw van de eerste Conservative of Masorti Joodse gemeente in Nederland die voortkwam na de intens verdrietige teloorgang van de orthodoxe Nederlands Israëlitische Gemeente in Almere en een nieuw thuis vond in de synagoge in het oude centrum van de stad Weesp.

Met het overlijden van Professor Dr. Arnold Heertje is een groot Mensch heengegaan, een groot verlies voor Nederland, de Joodse gemeenschap en de nabestaanden.

Graag wensen wij hen alle sterkte en alle goeds voor de toekomst, moge de Nesjomme van Arnold Heertje gebundeld worden in de Bundel van het Eeuwig Leven, moge zijn nagedachtenis zijn tot grote zegen!


-------------------------------------------

#Tags:

#Breda #Professor #UvA #Universiteit #Economie #Hoogleraar #Economie #publicist #auteur #adviseur  #schrijver #synagoge #Weesp #Almere #Alkmaar #Holocaust #Onderduiken #Arnhem #spreker TweedeWereldoorlog #Holocaust #Shoah #Toekomst #Masorti #Zuidas #Noord-Zuidlijn #Amsterdam 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...