zondag 11 augustus 2019

Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) werd nooit opgeheven

Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger werd nooit opgeheven, zo maakt Stichting Maluku4Maluku bekend, daags voor de nationale Nederlands-Indië-herdenking aanstonds de 15de augustus 2019

.
Als belangenbehartiger van veteranen en hun relaties (Veteranenwet) die tegen Japan gevochten hebben in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, neemt Stichting Maluku4Maluku afstand van de opheffing van het KNIL als afgekondigd in het Staatsblad na bekrachtiging door de Kroon op 26 juli 1951.

In het Koninklijk Besluit is sprake van de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger. Een dergelijk INDONESISCH leger werd echter nooit opgericht. De militairen die dienden bij het KNIL hadden uitsluitend een dienstverband met het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Koningin Wilhelmina prees na de Tweede Wereldoorlog dan ook de moed van de Ambonezen in het verzet tegen de Japanse bezetter van Nederlands-Indië. Voorts roemde zij hun trouw aan het Koninklijk Huis, als militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Het vooroorlogs dienstverband met het KNIL bleef ook na de bevrijding op 15 augustus 1945 in stand en het KNIL leef ook militair actief. 

De Stichting Maluku4Maluku stelt dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger nooit werd opgeheven en defacto en dejure nog steeds bestaat.

Maluku4Maluku spreekt hierbij over de Nederlandsche, de Indische, de Surinaamse, de Antilliaanse en de Joodse veteranen van het KNIL. In het bijzonder de Ambonese veteranen kwamen op militair-dienstbevel voor de periode van maximaal zes maanden naar Nederland. Juist voor deze categorie veteranen is het diepst grievend en beledigend dat er wordt gesproken over een (nooit bestaand hebbend) Koninklijk Nederlands-INDONESISCH Leger.



Evenzo grievend wordt het ervaren, dat er geen Molukse representatie wordt uitgenodigd bij de (besloten) Indië-herdenking in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, jaarlijks op 14 augustus. 

Maluku4Maluku richtte recentelijk een verzoek aan Kamervoorzitter K. Arib, om de Molukse deelname aan die herdenking mogelijk te maken, maar ontving hierop geen reactie van de huidige Kamervoorzitster. 

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...