donderdag 27 juni 2019

Rabbijn vraagt Gemeenteraad Alkmaar om vrijstelling van grafrechten voor KNIL-Veteranen

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Als Ambassadeur van de Stichting Maluku4Maluku heeft

Rabbinaat Alkmaar een Raadadres ingediend bij de 

Gemeenteraad van Alkmaar over de grafrechten van de 

veteranen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger 

op de openbare begraafplaatsen in Alkmaar, hieronder

de tekst van het Raadadres:




Leden van de Raad
Gemeenteraad
Gemeente Alkmaar
te Alkmaar

RAADADRES

Amsterdam, 27 juni 2019

Betreft:          Graven van Veteranen en hun partners, van het
                        Koninklijk Nederlands Indisch Leger, op de openbare begraafplaatsen

Geachte Leden van de Raad,
Aanstonds viert Nederland de nationale Veteranendag. Een uitstekend moment om stil te staan bij de inzet, de huidige situatie en belangen van veteranen. Ik wil in dit schrijven in het bijzonder aandacht vragen voor de veteranen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, alsmede voor Joodse veteranen en Joodse verzetsdeelnemers gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Gedurende de periode vanaf de bevrijding van Nederlands-Indië van de Japanse bezetting in augustus 1945 tot na de uitroeping van de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië, zijn vele tienduizenden Ambonese en overige militairen van het voormalig Koninklijk Nederlands  Indisch Leger op dienstbevel naar Nederland overgebracht.
Zij werden opgevangen en gehuisvest op de meest erbarmelijke plaatsen, de voormalige concentratie- en doorgangskampen die onder de Nazi-Duitse bezetting een schakel vormden in de ketenregie die de bezetter voor mei 1945 systematisch voerde om te komen tot  de volledige vernietiging van het Nederlandse en Europese Jodendom.

De later gedemilitariseerde K.N.I.L. soldaten en hun gezinnen zijn zeer zwaar getraumatiseerd, door krijgshandelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog in de Oost, krijgshandelingen gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog,  ook voor de komende generaties, door de onvrijwillige transfer van Nederlands-Indië naar Europa en de onmogelijk gebleken terugkeer, de maatschappelijk ijskoude ontvangst door de Nederlandse regering en samenleving na 1945, de erbarmelijke opvang en huisvesting gedurende tientallen jaren in voormalige concentratiekampen en meer.

De betreffende militairen werd destijds voorgehouden, dat zij zouden terugkeren naar hun geboortegronden in het voormalig overzees rijksdeel. Zij waren geboren onder een Klapperboom en hadden/ hebben de wens daar ook hun laatste rusplaats te zullen vinden onder de Tropenzon.  Deze belofte en de daarmee samenhangende reeks toezeggingen door de rijksregering zijn nooit gerealiseerd.
Het natuurlijk gevolg is, dat de K.N.I.L. veteranen hun levensavond doorbrengen in Nederland en hier ook begraven worden. Doorgaans worden zij begraven op openbare begraafplaatsen waar door de overheid grafgelden worden geheven. De grafgelden worden in rekening gebracht bij de nabestaanden en worden in veel gevallen reeds sedert tientallen jaren door de nabestaanden voldaan.

Gelet op de ereschuld die het Koninkrijk der Nederlanden heeft ten opzichte van de K.N.I.L. veteranen en hun nabestaanden, verzoek ik u hierdoor een passende maatregel in het leven te willen roepen om historisch recht te doen aan wat in het verleden fout is gelopen.
Hierdoor verzoek ik u om K.N.I.L. veteranen en hun weduwen, evenals Joodse veteranen en Joodse verzetsdeelnemers uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, die begraven zijn of nog begraven zullen worden op openbare begraafplaatsen, volledig vrij te willen stellen van de betaling van leges en grafrechten.
Daar waar deze reeds sedert (tientallen) jaren worden voldaan, verzoek ik u hierdoor de reeds voldane grafrechten aan de nabestaanden en erfgenamen te restitueren bij wijze van maatschappelijke en morele genoegdoening voor de openstaande ereschuld jegens hen die zich met lijf, have en goed in voormalig Nederlands-Indië en Nederland onder Duitse bezetting in dienst hebben gesteld van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tenslotte wil Maluku4Maluku u er op wijzen dat gevraagde maatregelen mede gezien moeten worden in het licht van de viering van vijfenzeventig jaar vrijheid aanstonds.
Ondergetekende is de Ambassadeur van de Stichting Maluku4Maluku, de enige door het Ministerie van Defensie erkende Veteranenorganisatie voor veteranen met een Ambonese migratie achtergrond. Voor meer informatie over de organisatie en de K.N.I.L. PAYBACK campagne, verwijs ik u naar de website: www.Maluku4Maluku.com
Gaarne zie ik uw bericht per ommegaande tegemoet, inmiddels verblijft,
Met vriendelijke groet,

Rabbijn Simon Bornstein
Ambassadeur voor Maluku4Maluku

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...