woensdag 12 juni 2024

#DROOSJE VOOR DE #SJEVA #BRACHOT VAN HET #BRUIDSPAAR

Droosje voor de Sjeva Brachot van het Bruidspaar



Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®

Als #rabbijn is het een eer en een #vreugdevolle #taak om een #sjeva #brachot van een #bruidspaar. De sjeva brachot, ook wel bekend als de #zeven #zegeningen, zijn een #essentieel #onderdeel van #Joodse #bruiloften. Deze zegeningen worden uitgesproken tijdens de #feestmaaltijden die gedurende de week na de bruiloft plaatsvinden. Het is een tijd van #vreugde, #liefde en #verbondenheid waarin we #Gods #zegeningen over het #pasgetrouwde #paar #uitspreken.
Inleiding tot de Sjeva Brachot
De sjeva brachot symboliseren niet alleen de vreugde van het bruidspaar, maar ook de verbintenis tussen hen en de gemeenschap. Ze herinneren ons eraan dat het huwelijk niet alleen draait om twee individuen, maar om het creëren van een nieuw gezin en het versterken van de Joodse gemeenschap als geheel. Elk van de zeven zegeningen benadrukt verschillende aspecten van het huwelijk en roept Gods zegen af over het paar.
Eerste Zegen: Blijdschap en Vreugde
De eerste zegen spreekt over blijdschap en vreugde, waarbij we God danken voor het scheppen van vreugde en geluk in onze wereld. Het herinnert ons eraan dat het huwelijk een bron van vreugde en geluk moet zijn, niet alleen voor het paar zelf, maar ook voor hun familie en vrienden.
Tweede Zegen: Liefde en Genegenheid
De tweede zegen benadrukt de liefde en genegenheid tussen man en vrouw. Het herinnert ons eraan dat liefde de basis vormt van elk succesvol huwelijk en dat respect, begrip en mededogen essentieel zijn in elke relatie.
Derde Zegen: Eenheid en Harmonie
De derde zegen roept op tot eenheid en harmonie binnen het huwelijk. Het benadrukt het belang van samenwerking, compromis en respect voor elkaars verschillen. Een sterk huwelijk rust op wederzijds begrip en acceptatie.
Vierde Zegen: Vruchtbaarheid
De vierde zegen spreekt over vruchtbaarheid en voorspoed, waarbij we bidden voor Gods zegen over het paar om gezegend te worden met kinderen die voortkomen uit liefde. Het herinnert ons eraan dat kinderen een zegen zijn in elk huwelijk.
Vijfde Zegen: Vreugdevolle Verlossing
De vijfde zegen roept op tot vreugdevolle verlossing, waarbij we hopen op een toekomst vol vrede, gerechtigheid en harmonie voor het paar. Het herinnert ons eraan dat we moeten streven naar een wereld waarin liefde en rechtvaardigheid heersen.
Zesde Zegen: Vervulling met Vreugdewijn
De zesde zegen spreekt over vervulling met vreugdewijn, waarbij we Gods goedheid erkennen in onze levensvreugden. Het herinnert ons eraan dat we dankbaar moeten zijn voor alle goede dingen die God ons schenkt, inclusief de vreugden van het huwelijk.
Zevende Zegen: Schepping van Geluk
De laatste zegen spreekt over de schepping van geluk door God, waarbij we bidden voor voortdurende vreugde, liefde en harmonie in het leven van het bruidspaar. Het herinnert ons eraan dat Gods zegeningen eeuwig zijn en altijd aanwezig in ons leven.
Afsluitende Gedachten
Als rabbijn is het mijn wens dat deze sjeva brachot niet alleen een moment van viering zijn, maar ook een tijd van reflectie op Gods goedheid in onze levens. Moge deze zeven zegeningen jullie pad verlichten terwijl jullie samen beginnen aan dit nieuwe hoofdstuk in jullie leven als man en vrouw.

Mazzal Tov!

Priv. Doc. Rabbijn Simon Bornstein
Amsterdam, 28 mei 2024.

#STADSGESPREK - #TOEKOMST VAN DE #ZORG VOOR #OUDEREN

#Stadsgesprek #Toekomst van #Ouderen Als Rabbijn van Alkmaar is het mijn taak om verslag te doen van het recente Stadsgesprek over de toe...