woensdag 30 september 2020

Waardering en Dankbaarheid goed voor u en de uwen!

Rabbijn Simon Bornstein®

Met Rausjosjone en Jaum Kieppoer juist achter ons, is het goed om stil te staan bij het thema DANKBAARHEID. Ter voorbereiding op de Hoge Feestdagen hebben we ons zelf en ons gedrag gedurende het jaar 5780 gewogen en overdacht. Wij hebben onze HaKaudeisjBorche gevraagd om ons te willen vergeven, een frisse start mogelijk te maken voor het nieuwe jaar 5781.





DANKBAARHEID kan één van de resultaten zijn van de zelfreflectie die we hebben gepleegd. Het is goed dankbaar te zijn voor het goede dat de Almachtige ons in dit aardse leven heeft geschonken. 


Belangrijke ingrediënten voor een gelukkig leven kunnen zijn: een warm familieleven en goede vrienden, collega’s en bekenden.


Niet zelden onderschatten wij de kracht van dankbaarheid en waardering. Dankbaar zijn geeft een mens een goed gevoel, het zich gewaardeerd weten door anderen draagt bij aan het persoonlijk welbevinden en welzijn. 


Het tonen van dankbaarheid geeft anderen een prettig gevoel. Door waardering of dankbaarheid tot uitdrukking te brengen ten opzichte van anderen, draagt bij aan een collectief gevoel van (maatschappelijk) welzijn.

Het schrijven van een brief om waardering over te brengen aan een ander, kan aan de zijde van de ontvanger leiden tot positieve gevoelens en reacties. De meeste mensen voelen zich geraakt, verrast, of verheugd bij het lezen en ontvangen van een vriendelijke dankbrief.

Menigeen is terughoudend in het uiten van waardering, in de veronderstelling een ander in verlegenheid te brengen door het tonen van waardering. Het geven van een compliment wordt soms onderschat. En dit nu is doorgaans onjuist.

Het uiten of tonen van waardering leidt meestal tot iets anders. Wanneer we anderen laten weten dat hun daden veel gunstige gevolgen hebben of wij hen zelf waarderen als mens, dan doet hen dat gevoelsmatig goed. 

Een stukje vriendelijkheid in de vorm van een simpele groet, glimlach, de vraag naar het welzijn van de ander kan net het verschil maken. 

Als mensen zich onvoldoende waarderend kunnen uiten, dan weerhoudt dat hen van het uitvergroten van hun goede gedrag en welzijn (ook dat van anderen). 

Stap over uw eigen angsten heen en zeg anderen hoezeer u hem/haar/hen waardeert. U kunt er zich dagelijks in oefenen. 

Zou het helpen om ‘s avonds uw positieve gevoelens te verwoorden in een heus dagboek? Tel uw zegeningen en deel uw positieve gevoel en waardering met anderen.

Door anderen te zeggen dat we hun rol in ons leven waarderen en op waarde weten te schatten, vergroten we ons eigen geluksgevoel, maar bieden we de anderen tevens de kans om zich gewaardeerd te weten. Daarmee geven we ook de mensen om ons heen een goed gevoel: we verhogen het gezamenlijke welzijn!

Zo ook tellen wij onze zegeningen als wij onze Soeke bouwen. Als wij aanstonds tijdens het Loofhuttenfeest de maaltijd gebruiken onder een loveren dak, omringd door fragiele wanden, in een tijdelijke woning welke ons in onze generatie terugvoert naar onze tijdelijke onderkomens tijdens Jetsie’as Mietsrojiem – de Uittocht, brengen wij onze waardering tot uiting ten opzichte van HaKaudeisjBorche, voor al hetgeen en voor al wie wij om ons heen hebben in ons dagelijks leven in het heden.

Een mensenleven is kwetsbaar, hoe belangrijk is het een goede gezondheid op waarde te kunnen schatten, om warme en innige menselijke relaties te kunnen onderhouden. 

Hoe moeilijk dit laatste in CORONA-tijd wellicht ook moge zijn. Juist bij de viering van Soekaus denken we aan onze medemens. 

Juist tijdens Soekaus, dit jaar samenvallend met de nationale Week tegen Eenzaamheid, reiken we een hand uit naar de ander, vooral onze kwetsbare medemens. 

Bel eens een oudere in uw omgeving, een buur of familielid. Maak en herstel contact met oude bekenden; zeg hen hoe zij worden gewaardeerd, dat zij er mogen zijn in deze wereld of zelfs aan onze Soekaus-tafel in de Soeke. Het vergroot uw persoonlijk geluksgevoel en dat van uw medemens!

Gaarne wens ik u een Chag HaSoekaus Somei’ach!

+++

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...