dinsdag 22 september 2020

Gemeente Alkmaar ontwikkelt KERKENVISIE

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

De Gemeente Alkmaar ontwikkelt een KERKENVISIE. Met het oog op de voortschrijdende ontkerkelijking onder grote delen van de Alkmaarse bevolking, komen kerken leeg te staan. 


De Gemeente Alkmaar wil met een Kerkenvisie beleid maken om (voormalige) religieuze gebouwen een waardevolle plaats in de stad te laten behouden. Maatschappelijk, maar ook in het (beschermd) stadsgezicht.

Hiermee geeft de lokale overheid invulling aan de wens van Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De minister riep gemeentes op om een kerkvisie te ontwikkelen en stelt subsidie voor onderzoek beschikbaar. 

De Gemeente Alkmaar heeft 75.000 Euro ontvangen om een kerkenvisie op te stellen voor de veertig kerkgebouwen die gebouwd zijn vóór het jaar 1970. 

Van deze panden zijn er achtentwintig aangewezen als rijksmonument, waaronder begrepen de Alkmaarse Synagoge aan de Hofstraat. De rijkssubsidie wordt onder andere besteed aan duurzaamheidscans. De Alkmaarse Synagoge kan met lage investeringen al snel kosten besparen op het energieverbruik. Het Synagogebestuur heeft hierop geen bekende visie geformuleerd.

Wethouder Erfgoed Christian Braak zegt hierover: “Kerken hebben niet alleen een religieuze functie. Voor hun dorp of buurt hebben zij vaak ook een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. De gemeente wil de kerkbesturen uiteraard ook steunen bij het behoud van hun cultuurhistorische gebouwen. Om de diverse situaties en behoeftes in kaart te brengen, maken we samen met de kerkbesturen één visie voor alle kerken.”

Een "fraai voorbeeld" monumentenbehoud na ontkerkelijking en onttrekking aan de religieuze erediensten is de prachtige Grote Sint Laurens Kerk in het centrum van de stad die uit de dienst werd genomen en sedert jaren functioneert als een podium voor concerten, bijeenkomsten, tentoonstellingen en andere culturele, kunstzinnige en  sociale activiteiten. 

Hierdoor kon het vijfhonderd jarig bestaan van dit Alkmaars icoon in 2019 uitgebreid worden gevierd.

De dodenakker benevens de Grote Kerk in het centrum wordt gerestaureerd. Onder de  grasmat naast het kerkgebouw bevindt zich een antiek kerkhof. In een motie die aan de Gemeenteraad werd gepresenteerd (2017) wordt gesproken over: 'deze historische rustplek van vele Alkmaarders verdient meer aandacht en respect.'

Na overleg tussen de Gemeente Alkmaar, de kerkeigenaar, de Historische Vereniging Alkmaar, omwonenden en de exploitant is een plan opgesteld, resultaat: de toegankelijkheid van de dodenakker wordt gegarandeerd en krijgt een meer respectabele uitstraling.



#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...