zondag 19 mei 2019

EU- verkiezingen: op naar een sociaal Europa

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Als in de komende dagen de Europese verkiezingen worden gehouden, dan mogen wij bidden dat de uitslag naar een sociaal en door de bevolking gedragen Europa moge leiden. Naar een Europa waar de waarden van de Tauro en Traditie worden meegewogen. 


Joodse waarden centraal

Joodse waarden bieden veel inspiratie voor discussies over Europese waarden en de toepassing daarvan in Europese wet- en regelgeving.

Sociale Toets

Zo zou op alle voorstellen van de Europese Unie een sociale toets toegepast moeten worden. Een interne markt behoort geen doel op zichzelf te vormen, maar behoort een middel te zijn om welvaart en sociale rechtvaardigheid te realiseren voor Europese burgers. 

Zonder sociale vooruitgang dreigt het draagvlak van onder het Europese project te verdwijnen. 

ETUC - Europese vakbond

De ETUC representeert de belangen van 45 miljoen werknemers die lid zijn van 90 vakbonden in de Europese lidstaten. 

Het voorstel van de Europese vakbondskoepel ETUC om op korte termijn een Social Progress Protocol in te voeren verdient alle steun. Hier meer info over de Sociale Zuil van de Europese Unie en de eis tot invoering van een Social Progres Protocol.

De Tauro leert ons dat werknemers recht hebben op een eerlijke beloning voor hun werkzaamheden, die op respectvolle wijze door de werkgever op tijd moet worden uitbetaald. In dit licht bezien is het volstrekt normaal te streven naar het mogelijk maken van veilig en gezond werken. 

Geen concurrentie op ARBO-regels

De Europese Unie behoort daarom concurrentie tussen lidstaten tegen te gaan  om ondermijning van werknemersrechten te voorkomen. 


Daarbij gaat het bijvoorbeeld om regelgeving aangaande de fysieke en psycho-sociale werkbelasting Het zou een goede zaak zijn strengere Europese regels in te voeren ten aanzien van nachtwerk. 

Nachtwerk overbodig

Onnodig nachtwerk is op veel plaatsen te vinden, bijvoorbeeld in distributiecentra die een moordende concurrentiestrijd moeten voeren om kopers in webwinkels er toe te brengen om te kiezen voor de snelste bezorging van hun pakketje. 


Omdat webwinkels grenzeloos werken, zijn deze vrijwel niet aan regels gebonden. Europese regelgeving kan een sociale race naar het putje voorkomen. Europa werkt dus beschermend.

Bescherming Joodse begraafplaatsen

Deze bescherming moet ook van toepassing worden op onze dodenakkers. Het is een belangrijke Joodse plicht om een goede verzorging van begraafplaatsen te betrachten.

Zoals Awraham een begraafplaats in Hebron kocht om zijn overleden echtgenote eerbiedwaardig bij te kunnen zetten in een familiegraf, zo ook drukken de Joodse begraafplaatsen de liefde en intense lokale betrokkenheid van de overledenen met het land en de plaats van bijwoning uit.

Onze overledenen verdienen ons grootste respect en hun graven moeten worden onderhouden en beschermd. Na de genocide op ons volk tussen 1940-1945 zijn circa 10.000 Joodse begraafplaatsen in Midden- en Oost-Europa onverzorgd achtergebleven. 

Deze heilige plaatsen moeten worden gedocumenteerd, gerestaureerd, onderhouden en beschermd. Daarvoor is samenwerking nodig met lokale autoriteiten, maar een belangrijke beschermende werking kan uitgaan van Europese regelgeving, die de bescherming van onze begraafplaatsen verplicht kan stellen. 

Ook heeft de Europese Unie een morele plicht om financieel en materieel bij te dragen aan het herstel van de dodenakkers en de strijd tegen discriminatie en antisemitisme.


#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...