donderdag 28 juni 2018

Oranjezon, Brooches voor de Koning!

Overgoten door een krachtige Oranjezon ontvangen de burgers van Hoorn vandaag onze Vorst. Spelevarend door de Zuiderzeehaven wordt Majesteit toegezongen, opwinding alom. Een prachtige gelegenheid om de brooche voor het regerend Vorstenpaar te mogen zeggen.

allemaal brooches!

De holloche biedt voor een aantal gelegenheden een speciale brooche bij het waarnemen van een bijzonder schouwspel. Zo zijn er brooches die worden uitgesproken bij het zien van bloeiende vruchtbomen, een bliksem, de maan, de zon een grote geleerde. 

Er bestaat ook een speciale brooche die wordt gezegd op het moment dat een Jehoede een regerend vorst waarneemt. Deze brooche luidt in het Ngiwriet: 
ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שחלק מכבודו לבשר ודם
Boroech atto Adonoj Elaukeine Mellech Hengaulom Sjecheilek Mekwodau lebosor wedam.

Voor we de brooche voor de Malchoes - Majesteitelijkheid - zeggen, moeten we volgens de Halloche Broere 224:14 eerst de conclusie kunnen trekken dat de Mellech koninklijke gewaden of kleding draagt. De Sjoes Eljosiev HeCauhein 2:26 deelt deze opvatting. Wanneer de Koning een regulier kostuum draagt kunnen we de status van Malchoes aflezen aan de dignitarissen, veiligheidsmensen, militairen en ander gevolg dat hem omgeeft. 

Volgens de befaamde Rabbijn Mausje Sternbuch in zijn Sjoes Tesjoewes WeHenhogaus 2:139 reciteren we de brooche voor Malchoes ook voor de Vorstin, hoewel het doorgaans hallochisch uit diep respect nadrukkelijk niet gebruikelijk is naar vrouwen te staren.

Hallochisch bestaat er een groot verschil tussen staren en zien. De brooche spreken wij slechts uit wanneer wij de Vorst bewust zien en waarnemen. Wij concentreren ons daarbij op het intentioneel uitspreken van deze uiterst respect- en eervolle brooche voor onze geliefde Monarch.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...