donderdag 7 juni 2018

I.P.O.R. door N.I.K. opgeheven, Jacobs weg bij Cheider.

Door: Rabbijn Simon Bornstein

Het Ressort Interprovinciaal Opperrabbinaat (I.P.O.R.) werd afgelopen week definitief opgeheven door het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Vandaag werd bekend dat de hoogst omstreden rabbijn Jacobs terug treedt uit het bestuur van de Joodse Kindergemeenschap Cheider.

Exodus uit de Vuurtoren

In tijdens een explosieve vergadering van de Centrale Commissie (C.C.) van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (N.I.K.) op dinsdagavond 22 mei 2018 zijn enige  ingrijpende besluiten genomen voor de toekomst van het N.I.K.


Besloten werd om het ressort I.P.O.R. op te heffen. Hiervoor in de plaats komen twee nieuwe ressorten, genaamd Nederland Midden (de N.I.G.’s Bussum, Almere, Amersfoort, Nijmegen, Breda en Winterswijk) en Mediene (de overige gemeenten in het I.P.O.R.).
– De gehouden verkiezingen voor de C.C.-afgevaardigden van het I.P.O.R. en Rotterdam zijn ongeldig verklaard; er moeten in die gebieden nieuwe verkiezingen komen. De P.C. zal deze verkiezingen in Rotterdam en de twee nieuwe ressorten organiseren. 

– In de nieuwe ressorten zullen ook bestuursverkiezingen worden gehouden.

In opdracht van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs heeft de Rijksinspectie voor het Onderwijs een onderzoek gelanceerd naar het bestuurlijk handelen van het schoolbestuur van het Cheider. De Inspectie bezocht op 04 juni het Cheider
In een brief aan (oud-) leerlingen, (oud-) medewerkers en ouders roept de Inspectie voor het Onderwijs op om zoveel mogelijk informatie aan te leveren die van belang kan zijn voor de voortgang van het onderzoek.
De Inspectie nodigt uit om een bijdrage te leveren aan een onderzoek naar de sociale veiligheid op de Joodse Kindergemeenschap Cheider. De Minister van Onderwijs heeft de inspectie gevraagd dit onderzoek uit te voeren, omdat hij vragen heeft over de sociale veiligheid op de school en hoe het bestuur daarmee omgaat.

Het onderzoek richt zich op de vraag of en in hoeverre het bestuur de sociale veiligheid bij Cheider in voldoende mate borgt, nu en in de toekomst. In de maand juni 2018 voert de Inspectie het onderzoek op de school uit. 

De Inspectie voert in ieder geval gesprekken met:
. een deel van de leerlingen van het basis- en het voortgezet onderwijs (bo en vo) (in kleine groepjes van jongens en meisjes)
. een deel van de ouders b.o. en v.o. (in kleine  groepjes),
. een deel van de leraren b.o. en v.o. (in kleine groepjes)
. de vertrouwenspersoon
. de zorgfunctionarissen
. het bestuur
. het intern toezicht
. de medezeggenschapsraad
. de adviesraad

De Minister heeft de Inspectie gevraagd ook voormalige leerlingen, ouders en personeelsleden te betrekken bij het onderzoek. Hiermee kan in beeld komen hoe het beleid op het gebied van de sociale veiligheid zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

De Inspectie spreekt met enkele kleine groepjes van leerlingen, ouders en personeelsleden. Mensen die daarvoor niet worden uitgenodigd, maar toch een (telefonisch) gesprek willen voeren met de Inspectie, of anderszins informatie willen geven, kunnen dit aangeven via een speciaal voor dit onderzoek in het leven geroepen e-mailadres: onderzoekcheider@onderwijsinspectie.nl.

De Inspectie belooft om contact te nemen om een afspraak te maken voor een goed gesprek. Als u wel deelneemt aan een van de groepsgesprekken maar ook nog individueel met de Inspectie wilt spreken, kan dat ook. Ook dan kunt u de Inspectie via bovengenoemde-mailadres benaderen. Alle informatie zal strikt vertrouwelijk worden behandeld belooft de Inspectie. 

Om zoveel mogelijk gelegenheid te bieden om aan het onderzoek bij te dragen stelt de Inspectie verder op 12 juni 2018 een telefonisch spreekuur open. Een bij het onderzoek betrokken inspecteur is dan beschikbaar tussen 16.00 en 19.OO uur op telefoonnummer: O8OO-1115. 

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...