dinsdag 1 augustus 2017

Judeo-Spaanse taal beschermd

Ladino, de 1500 jaar oude taal van de Spaanse en Portugese Joden wordt bedreigd. De Koninklijke Academie van Spanje (RAE) heeft daarom de regering geadviseerd om het Ladino de status van beschermde taal toe te kennen.

De Koninklijke Academie van Spanje (RAE) is verantwoordelijk voor de bescherming van het Ladino en heeft daarom plannen voorbereid om de taal te beschermen en conserveren. De RAE werd in 1713 opgericht te Madrid. De Academie is van plan om een Judeo-Spaanse afdeling in Israel op te richten en deze toe te voegen aan de Association of Academies of the Spanish Language (ASALE).

De Ladino afdeling wordt de vierentwintigste afdeling. De afdelingen werken nauw samen met de RAE om de eenheid van de Spaanse taal wereldwijd te garanderen. Deze Spaanse taalunie biedt ruimte aan afdelingen om het taalgebruik enigszins aan te passen aan de lokale omstandigheden.

In een vraaggesprek met de Guardian stelt voorzitter Dario Villanueva van de RAE, dat 'het idee is niet om het Ladino te assimileren aan het moderne Spaans, maar om het als zelfstandige taal te beschermen en te conserveren.' Ladino bestaat uit Middeleeuws-Spaanse elementen in combinatie met componenten van talen uit het Middellandse zeegebied en Hebreeuws. Het Ladino wordt door de UNESCO als ernstig bedreigd ingeschat.

De taal werd tot de Shoa door honderdduizenden gesproken. Ook door Joden in Noord-Afrika. De Sefardische Joden in Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen spraken na de toelating van Sefardiem als gelijkberechtigde poorters van Alkmaar in 1604 wekelijks op de Sjabbes het HaNoteen Tesjoeang gebed uit na het lezen van de Tauro.

Dit gebed stamt uit de vroegste Spaanse Middeleeuwen en wordt gebeden voor het welzijn van de bewoners en rechtvaardige bestuurders van de stad. Vijf eeuwen na de verdrijving van Joden en Moslims van het Iberisch schiereiland in 1492,

Por los Magistrados de Citade de Alkmaar.

#BIJEENKOMST "#SOLIDAIR MET# ISRAËL"

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein ® Na de verschrikkelijke aanval op Israël hebben Joodse organisaties in Nederland, waaronder de Joodse Ge...