dinsdag 15 oktober 2024

#BASISPRINCIPES VAN #EMPATHISCH #COMMUNICEREN


Kan een afbeelding zijn van bloem
Alle reacties:


Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Als geestelijk verzorger en expert op het gebied van interpersoonlijk leiderschap, zal ik de de basisbeginselen van dit belangrijke concept uiteenzetten. Interpersoonlijk leiderschap vormt een essentiële component van effectief leiderschap en is cruciaal voor het creëren van een positieve en productieve werkomgeving.

De fundamenten van #interpersoonlijk #leiderschap

Interpersoonlijk leiderschap berust op het vermogen om effectief te communiceren, relaties op te bouwen en anderen te beïnvloeden op een ethische en empathische manier. Het gaat verder dan traditionele #leiderschapsmodellen door de #nadruk te #leggen op #wederzijds #begrip en #samenwerking.

Zelfbewustzijn als startpunt

Een van de kernprincipes van interpersoonlijk leiderschap is #zelfbewustzijn. Leiders moeten een diepgaand inzicht hebben in hun eigen waarden, sterke punten, zwakheden en emotionele reacties. Dit zelfbewustzijn stelt hen in staat om authentiek te zijn in hun interacties en hun eigen gedrag effectief te reguleren.

Empathie en emotionele intelligentie

#Empathie vormt een cruciaal element van interpersoonlijk leiderschap. Het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen stelt leiders in staat om beter te communiceren en relaties op te bouwen. Emotionele intelligentie, het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en te managen, zowel bij zichzelf als bij anderen, is nauw verwant aan empathie en essentieel voor effectief interpersoonlijk leiderschap.

Communicatie als sleutel tot succes

Effectieve communicatie is een fundamenteel aspect van interpersoonlijk leiderschap. Het omvat niet alleen het vermogen om ideeën duidelijk over te brengen, maar ook het vermogen om actief te luisteren en feedback te geven en te ontvangen.

Actief luisteren

Actief luisteren gaat verder dan alleen het horen van woorden. Het impliceert volledige aandacht voor de spreker, het begrijpen van de boodschap en het geven van gepaste feedback. Deze vaardigheid stelt leiders in staat om diepere inzichten te verkrijgen in de behoeften en zorgen van hun teamleden.

Effectieve feedbackmechanismen

Het geven en ontvangen van constructieve feedback is essentieel voor persoonlijke en professionele groei. Interpersoonlijke leiders moeten in staat zijn om feedback op een respectvolle en opbouwende manier te geven, en ook open staan voor feedback van anderen.

Vertrouwen opbouwen en onderhouden

Vertrouwen vormt het fundament van sterke interpersoonlijke relaties. Leiders die vertrouwen kunnen opbouwen en onderhouden, creëren een omgeving waarin samenwerking en innovatie kunnen floreren.

Consistentie en integriteit

Consistentie in woorden en daden is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen. Leiders moeten hun beloften nakomen en handelen in overeenstemming met hun uitgesproken waarden. Integriteit, het vasthouden aan ethische principes, zelfs in moeilijke situaties, is onlosmakelijk verbonden met vertrouwensopbouw.

Transparantie en kwetsbaarheid

Openheid over besluitvormingsprocessen en de bereidheid om fouten toe te geven, dragen bij aan een cultuur van vertrouwen. Leiders die hun eigen kwetsbaarheid durven te tonen, moedigen anderen aan om hetzelfde te doen, wat leidt tot sterkere interpersoonlijke banden.

Conflictmanagement en probleemoplossing

Interpersoonlijk leiderschap vereist vaardigheid in het navigeren van conflicten en het oplossen van problemen op een collaboratieve manier.

Constructieve conflictresolutie

Effectieve leiders zien conflict als een kans voor groei en leren. Ze faciliteren open dialoog, moedigen verschillende perspectieven aan en werken naar win-win oplossingen. Het vermogen om emoties te de-escaleren en objectief te blijven is cruciaal in conflictsituaties.

Collaboratieve probleemoplossing

Interpersoonlijke leiders betrekken anderen bij het probleemoplossingsproces. Ze creëren een omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om ideeën te delen en stimuleren creatief denken. Deze aanpak leidt niet alleen tot betere oplossingen, maar bevordert ook het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid binnen het team.

Motivatie en empowerment

Een #kernaspect van #interpersoonlijk #leiderschap is het #vermogen om #anderen te #motiveren en te #empoweren.

#Intrinsieke #motivatie #stimuleren

Interpersoonlijke leiders begrijpen dat duurzame motivatie van binnenuit komt. Ze helpen teamleden om hun eigen drijfveren te ontdekken en te verbinden met de doelen van de organisatie. Door betekenisvol werk en persoonlijke groei te faciliteren, creëren ze een omgeving waarin intrinsieke motivatie kan floreren.

Delegeren en vertrouwen schenken

Empowerment betekent het overdragen van verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid aan teamleden. Interpersoonlijke leiders vertrouwen op de capaciteiten van hun team en bieden de nodige ondersteuning zonder micromanagement. Dit bevordert niet alleen de ontwikkeling van teamleden, maar verhoogt ook de algehele effectiviteit van de organisatie.

Diversiteit en inclusie bevorderen

In de huidige globale context is het vermogen om diversiteit te waarderen en inclusie te bevorderen een essentieel aspect van interpersoonlijk leiderschap.

Culturele intelligentie ontwikkelen

Culturele intelligentie omvat het vermogen om effectief te functioneren in diverse culturele contexten. Interpersoonlijke leiders streven ernaar om hun eigen culturele vooroordelen te begrijpen en te overwinnen, en moedigen een werkomgeving aan waarin verschillende perspectieven worden gewaardeerd.

Inclusieve besluitvorming

Inclusieve leiders zorgen ervoor dat alle stemmen worden gehoord in het besluitvormingsproces. Ze creëren platforms voor open dialoog en zorgen ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen een gelijke kans hebben om bij te dragen aan belangrijke beslissingen.

Conclusie

Interpersoonlijk leiderschap is een complexe maar essentiële vaardigheid in de moderne organisatiecontext. Het vereist een combinatie van zelfbewustzijn, empathie, communicatieve vaardigheden en het vermogen om vertrouwen op te bouwen en te onderhouden. Door deze basisbeginselen te begrijpen en toe te passen, kunnen leiders effectievere relaties opbouwen, conflicten constructief oplossen en een inclusieve omgeving creëren waarin alle teamleden kunnen floreren. Het ontwikkelen van interpersoonlijk leiderschap is een continu proces van leren en groeien. Het vereist niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische toepassing en reflectie. Leiders die zich toeleggen op het verbeteren van hun interpersoonlijke vaardigheden, zullen merken dat ze niet alleen effectiever zijn in hun rol, maar ook een positievere impact hebben op hun team en organisatie als geheel. In een wereld die steeds meer verbonden en complex wordt, is het belang van interpersoonlijk leiderschap niet te onderschatten. Het vormt de basis voor het creëren van veerkrachtige, adaptieve en succesvolle organisaties die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst.

woensdag 9 oktober 2024

#DE #DIEPGAANDE #BETEKENIS #VAN #JOM #KIPOER2024

#DROOSJE / #PREEK 

#DE #DIEPGAANDE #BETEKENIS #VAN

#JOM #KIPOER2024

Sjalom, Gmar Chatima Tova,

Op deze heilige dag van Jom Kipoer 5785 (2024) staan wij stil bij de diepe spirituele betekenis van deze meest verheven dag in de Joodse kalender. Jom Kipoer, de Dag der Verzoening, nodigt ons uit tot introspectie, berouw en vernieuwing van onze relatie met de Eeuwige en onze medemens.

Wajikra 16:30

"Want op deze dag zal over u verzoening worden gedaan, om u te reinigen; van al uw zonden zult gij gereinigd worden voor het aangezicht des HEREN."


Deze passage vormt de basis voor het concept van Jom Kipoer. Het Hebreeuwse woord "lechaper" (verzoenen) impliceert niet alleen vergeving, maar ook reiniging en zuivering. Dit vers benadrukt dat de dag zelf een verzoenende kracht heeft, mits wij ons openstellen voor het proces van tesjoewe (berouw en terugkeer).

Mishneh Torah, Hilchot Teshuvah 2:7

"Jom Kipoer is de tijd van tesjoewe voor allen, zowel voor individuen als voor de gemeenschap. Het is het hoogtepunt van vergeving en kwijtschelding voor Israël."


Maimonides benadrukt hier het universele karakter van Jom Kipoer. Het is niet slechts een individuele aangelegenheid, maar een collectief moment van spirituele verheffing. De dag zelf draagt bij aan het proces van vergeving, wat impliceert dat de daad van vasten en gebed intrinsieke waarde heeft.

Shulchan Aruch, Orach Chaim 604:1

"Het is een mitswe om op de vooravond van Jom Kipoer meer te eten dan gebruikelijk."

Deze halacha lijkt paradoxaal, gezien het aanstaande vasten. Echter, het illustreert de Joodse benadering van spiritualiteit: lichamelijk welzijn en geestelijke verheffing gaan hand in hand. Door goed gevoed het vasten in te gaan, bereiden we ons lichaam voor op de spirituele inspanning die volgt.

Mishneh Torah, Hilchot Shevitat Asor 1:4

"Er zijn vijf onthoudingen verplicht op Jom Kipoer: eten en drinken, wassen, zalven, het dragen van lederen schoeisel en seksuele gemeenschap."

Deze vijf onthoudingen symboliseren onze tijdelijke afstand van fysieke genoegens om ons volledig te kunnen richten op spirituele zaken. Het getal vijf correspondeert met de vijf niveaus van de ziel zoals beschreven in de Kabbala, wat suggereert dat deze onthoudingen een transformatie op alle niveaus van ons wezen beogen.

Kitzoer Shulchan Aroech 131:6


"Men dient zich te verzoenen met zijn medemens vóór Jom Kipoer, want Jom Kipoer verzoent alleen zonden tussen mens en God."


Deze halacha onderstreept het belang van intermenselijke relaties in het Jodendom. Spirituele verheffing is onlosmakelijk verbonden met ethisch gedrag. De oproep tot verzoening vóór Jom Kipoer benadrukt dat ware tesjoewe een holistisch proces is dat zowel onze relatie met God als met onze medemens omvat.


Talmoed Bavli, Joma 85b


"Rabbi Akiva zei: Gelukkig zijn jullie, Israël! Voor wie reinigen jullie je en wie reinigt jullie? Jullie Vader in de Hemel."


Deze uitspraak van Rabbi Akiva benadrukt de intieme relatie tussen God en het Joodse volk. Het gebruik van het woord "Vader" impliceert zowel liefde als verantwoordelijkheid. De reiniging op Jom Kipoer wordt hier voorgesteld als een gezamenlijke onderneming tussen mens en God, waarbij onze inspanningen worden aangevuld door Goddelijke genade.


Talmoed Bavli, Joma 86a


"Groot is tesjoewe, want het bereikt de Troon van Glorie."


Deze passage illustreert de kracht van oprecht berouw. De metafoor van de "Troon van Glorie" suggereert dat tesjoewe de afstand tussen mens en God kan overbruggen. Het impliceert ook dat berouw niet slechts een menselijke handeling is, maar een kosmisch gebeuren dat de structuur van de spirituele werelden beïnvloedt.

Talmoed Bavli, Rosj Hasjanah 17b

"Drie boeken worden geopend op Rosj Hasjanah.. De volledig rechtvaardigen worden onmiddellijk ingeschreven en verzegeld voor het leven; de volledig goddelozen worden onmiddellijk ingeschreven en verzegeld voor de dood; de tussenliggenden blijven worden gewogen van Rosj Hasjanah tot Jom Kipoer."


Deze bekende passage schetst een beeld van Goddelijk oordeel, maar benadrukt ook de cruciale rol van Jom Kipoer. De meerderheid van de mensen, de "tussenliggenden", hebben de mogelijkheid om hun lot te beïnvloeden door hun daden tussen Rosj Hasjanah en Jom Kipoer. Dit onderstreept het transformatieve potentieel van deze periode en de plaats van de mens in het spirituele proces.



Talmoed Bavli, Joma 87b


"Voor overtredingen tussen mens en God verzoent Jom Kipoer; voor overtredingen tussen mens en medemens verzoent Jom Kipoer niet totdat men zijn naaste heeft verzoend."


Deze uitspraak echoot de eerder genoemde halacha en benadrukt het belang van intermenselijke relaties. Het suggereert een hiërarchie waarin ethisch gedrag jegens medemensen voorafgaat aan rituele observantie. Tegelijkertijd impliceert het dat volledige verzoening een synthese vereist van zowel horizontale (mens-mens) als verticale (mens-God) relaties.

Talmoed Bavli, Joma 88a


"Rabbi Elazar ben Azariah leerde: Van alle overtredingen die een mens begaat, zal hij gereinigd worden op Jom Kipoer, behalve van het juk van zijn medemens afwerpen totdat hij hem tevreden stelt."


Deze passage bouwt voort op het voorgaande en specificeert dat het "afwerpen van het juk van de medemens" een bijzonder ernstige overtreding is. Het "juk" kan geïnterpreteerd worden als de wederzijdse verantwoordelijkheid die mensen voor elkaar dragen. Door dit af te werpen, ontkent men de fundamentele onderlinge afhankelijkheid die de basis vormt van een ethische samenleving.



Synthese en Hedendaagse Relevantie


De halachische en talmoedische bronnen die we hebben onderzocht, convergeren rond enkele kernthema's die de essentie van Jom Kipoer vormen:


  1. Holistische Benadering: Jom Kipoer vereist een integrale aanpak die lichaam, geest en ziel omvat. De fysieke onthoudingen dienen als katalysator voor spirituele groei.

  2. Individuele en Collectieve Verantwoordelijkheid: De dag nodigt uit tot persoonlijke introspectie, maar plaatst dit binnen een breder kader van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en collectieve verheffing.

  3. Goddelijke-Menselijke Partnerschap: Tesjoewe wordt voorgesteld als een gezamenlijke onderneming tussen mens en God, waarbij onze inspanningen worden aangevuld door Goddelijke genade.

  4. Ethiek als Fundament: De bronnen benadrukken consistent dat rituele observantie onlosmakelijk verbonden is met ethisch gedrag, met name in onze relaties met anderen.

  5. Transformatief Potentieel: Jom Kipoer wordt gepresenteerd als een unieke gelegenheid voor diepgaande persoonlijke en collectieve transformatie.

In de context van 2024 krijgen deze thema's extra resonantie. In een wereld die worstelt met polarisatie, ecologische crises en technologische disruptie, biedt Jom Kipoer een kader voor reflectie en heroriëntatie. De nadruk op collectieve verantwoordelijkheid spreekt tot de noodzaak van globale samenwerking in het aanpakken van planetaire uitdagingen. De holistische benadering van lichaam en geest resoneert met hedendaagse inzichten in de interconnectie tussen fysieke, mentale en spirituele gezondheid.


De oproep tot verzoening en het herstellen van relaties is bijzonder relevant in een tijdperk van sociale media en digitale communicatie, waar misverstand en conflict vaak floreren. Jom Kipoer nodigt ons uit om te gaan en authentieke, helende verbindingen aan te gaan.


Bovendien biedt het concept van tesjoewe als een Goddelijk-menselijke partnerschap een tegenwicht tegen zowel fatalisme als overmatig individualisme. Het suggereert dat verandering mogelijk is, maar dat dit een samenspel vereist van persoonlijke inspanning en openheid voor religieuze inspiratie.

Conclusie

Jom Kipoer 5785 (2024) daagt ons uit om de eeuwenoude wijsheid van onze traditie te actualiseren in een snel veranderende wereld. Het nodigt ons uit tot een dag van diepe reflectie en transformatie, waarbij we onszelf, onze relaties en onze plaats in de kosmos herdefiniëren. Moge deze Jom Kipoer voor ieder van ons een katalysator zijn voor positieve verandering, zowel persoonlijk als collectief, zodat we het nieuwe jaar ingaan met hernieuwde toewijding aan onze hoogste idealen en diepste waarden.


Gmar Chatima Tova & GOED SJABBES- mogen we allen worden ingeschreven en verzegeld voor een jaar van leven, en vervulling.

Rabbijn Simon Bornstein

#DE #BAKKENIST #METHODE: #EEN #ACADEMISCHE #VERKENNING




#DE #BAKKENIST #METHODE:

#EEN #ACADEMISCHE #VERKENNING

#Rabbijn #Simon #Bornstein®

Inleiding

De Bakkenist methode, ontwikkeld door de Nederlandse psycholoog en onderwijskundige Jan Bakkenist, is een benadering die zich richt op het #verbeteren van #leerprocessen en het #bevorderen van #persoonlijke #ontwikkeling. Deze #methode is vooral #relevant binnen het #onderwijs en de #HR- #sector, waar het kan bijdragen aan #effectievere #training en #ontwikkeling van #medewerkers.

#Theorie Achter de #Bakkenist #Methode

De theorie achter de Bakkenist methode is gebaseerd op #constructivistische #principes, waarbij leren wordt gezien als een actief proces waarin individuen hun eigen kennis construeren. Dit houdt in dat leren niet alleen plaatsvindt door informatie te ontvangen, maar ook door ervaringen op te doen en deze te reflecteren. De methode benadrukt het belang van context en samenwerking in het leerproces.

#Methoden van de #Bakkenist #Methode

Reflectief Leren: Leerlingen worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen leerervaringen.

Samenwerkend Leren: Groepsactiviteiten stimuleren interactie en kennisdeling.

Probleemgestuurd Onderwijs (PGO): Leerlingen werken aan realistische problemen om hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen.

Differentiatie: Aangepaste leerpaden voor verschillende niveaus en leerstijlen.

Feedback Cultuur: Regelmatige feedback helpt leerlingen om hun voortgang te monitoren.

Actieve Leerstrategieën: Gebruik van rollenspellen, simulaties en andere interactieve technieken.

Integratie van Technologie: Digitale hulpmiddelen ondersteunen het leerproces.

Zelfgestuurd Leren: Leerlingen krijgen de ruimte om zelf doelen te stellen en hun eigen leerproces vorm te geven.

Contextualisering: Kennis wordt gepresenteerd binnen relevante contexten om toepasbaarheid te vergroten.

Evaluatie en Reflectie: Systematische evaluatie van zowel processen als resultaten.

#Tien #Wijzen van #Toepassing

In trainingen voor nieuwe medewerkers om hen snel in te werken.
In leiderschapstrainingen om teamdynamiek te verbeteren.
Bij loopbaanontwikkelingstrajecten voor persoonlijke groei.
In schoolcurricula ter bevordering van kritisch denken.

Voor coaching sessies met medewerkers gericht op zelfontplooiing.
In projectmanagementtrainingen voor betere samenwerking.

Bij onboarding programma’s om cultuurintegratie te faciliteren.
In workshops gericht op innovatie en creativiteit binnen teams.

Voor intervisiebijeenkomsten waar professionals elkaar ondersteunen.

In online leeromgevingen waar flexibele leermethoden vereist zijn.
Voordelen van de Bakkenist Methode

Verhoogde Betrokkenheid: Actieve deelname leidt tot hogere motivatie bij leerlingen of medewerkers.

Verbeterde Probleemoplossende Vaardigheden: Door PGO ontwikkelen deelnemers praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Persoonlijke Ontwikkeling: De focus op zelfgestuurd leren stimuleert persoonlijke groei en autonomie.

Flexibiliteit in Leren: Differentiatie maakt het mogelijk om in te spelen op individuele behoeften en voorkeuren.

Versterking van Samenwerking: Samenwerkend leren bevordert teamgeest en communicatievaardigheden.

Nadelen van de Bakkenist Methode

Tijdsinvestering: Het implementeren van deze methodes kan tijdrovend zijn voor zowel trainers als deelnemers.

Vereiste Facilitering: Effectieve uitvoering vraagt goed getrainde facilitators die bekend zijn met de methode.

Moeilijkheden bij Evaluatie: Het meten van resultaten kan complex zijn door de subjectieve aard van reflectief leren.

Weerstand tegen Verandering: Sommige deelnemers kunnen weerstand bieden tegen nieuwe leermethoden of -structuren.

Afhankelijkheid van Groepsdynamiek: Succes hangt sterk af van hoe goed groepen functioneren; disfunctionele groepen kunnen negatieve effecten hebben.

Samenvatting

De Bakkenist methode biedt een innovatieve benadering voor leren en ontwikkeling binnen organisaties en onderwijsinstellingen door actieve participatie, reflectie, samenwerking, en differentiatie centraal te stellen in het proces. Hoewel er aanzienlijke voordelen zijn zoals verhoogde betrokkenheid en verbeterde probleemoplossende vaardigheden, zijn er ook nadelen zoals tijdsinvestering en mogelijke weerstand tegen verandering die overwogen moeten worden

woensdag 2 oktober 2024

#PREEK/ #DROOSJE #TER #GELEGENHEID #VAN #JOODS #NIEUWJAAR - #ROSJ #HASJANAH

 #PREEK/ #DROOSJE #TER #GELEGENHEID #VAN #JOODS #NIEUWJAAR - #ROSJ #HASJANAH

Vandaag, op Rosj Hasjana, staan wij aan het begin van een nieuw jaar. Het is een tijd van bezinning, inkeer en vernieuwing. Laten wij deze gelegenheid aangrijpen om onze relatie met de Eeuwige en met elkaar te verdiepen.
De betekenis van Rosj Hasjana
Rosj Hasjana markeert niet alleen het begin van een nieuw kalenderjaar, maar herdenkt ook de schepping van de wereld en de mens. Het is de dag waarop wij God als Koning erkennen en Zijn soevereiniteit over de schepping vieren
De Talmoed leert ons: "Op Rosj Hasjana gaan alle schepselen als lammeren voor Hem voorbij" (Rosj Hasjana 16a). Dit beeld illustreert hoe God ons allen individueel beoordeelt en ons lot voor het komende jaar bepaalt. Het is een dag van oordeel, maar ook van hoop en vernieuwing.
Tesjoeva - Inkeer en terugkeer
Centraal in deze periode staat het concept van tesjoeva - inkeer en terugkeer tot God. De Rambam schrijft hierover: "Wat is tesjoeva? Dat de zondaar zijn zonde verlaat, het uit zijn gedachten verwijdert en in zijn hart besluit het niet meer te doen" (Hilchot Tesjoeva 2:2).
Tesjoeva is meer dan alleen berouw tonen. Het vereist een diepgaande zelfreflectie en een oprecht voornemen om onze daden en ons karakter te verbeteren. Zoals Rabbi Elazar ben Dordaya zei: "Het hangt alleen van mij af" (Avoda Zara 17a). Wij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor onze spirituele groei.
Het blazen van de sjofar
Een centraal element van Rosj Hasjana is het blazen op de sjofar. De Talmoed noemt hiervoor verschillende redenen:
1. Het herinnert ons aan de binding van Izaäk en roept Abrahams toewijding in gedachtenis (Rosj Hasjana 16a).
2. Het dient als een oproep tot inkeer, gschreven staat: "Zal de sjofar in de stad klinken zonder dat het volk beeft?" (Amos 3:6).
3. Het verkondigt Gods koningschap, zoals de Misjna stelt: "Zeg voor Mij verzen van Malchoejot (koningschap), opdat jullie Mij als koning over jullie aanvaarden" (Rosj Hasjana 16a)
De klanken van de sjofar - tekia, sjevariem en teroea - symboliseren verschillende aspecten van ons spirituele werk. De lange, ononderbroken tekia representeert stabiliteit en vastberadenheid. De gebroken klanken van sjevariem en teroea weerspiegelen onze gebrokenheid en de noodzaak tot verandering.
Zelfonderzoek en verbetering
De Misjna leert ons: "Op Rosj Hasjana gaan alle wereldbewoners als lammeren voor Hem voorbij" (Rosj Hasjana 1:2). Dit beeld van goddelijk oordeel moet ons aansporen tot grondig zelfonderzoek.
We dienen onszelf kritisch te bevragen: Hebben we het afgelopen jaar optimaal benut? Hebben we onze talenten ingezet voor het goede? Hebben we onze medemensen met respect en compassie behandeld?
De Rambam benadrukt het belang van deze zelfreflectie: "Ieder mens moet zichzelf zien alsof hij half schuldig en half onschuldig is... Daarom moet men zich bekeren en goede daden verrichten" (Hilchot Tesjoeva 3:4).
Gebed en smeekbede
Onze gebeden op Rosj Hasjana weerspiegelen de ernst en het belang van deze dag. Het Oenethane Tokef-gebed herinnert ons aan de fragiliteit van het leven en de noodzaak van oprecht berouw:"
Op Rosj Hasjana wordt het geschreven en op Jom Kipoer wordt het bezegeld... Maar tesjoeva, tefilla en tsedaka kunnen het kwade besluit afwenden."Deze woorden onderstrepen de kracht van inkeer, gebed en liefdadigheid. Ze bieden hoop, maar leggen ook de verantwoordelijkheid bij ons om actief aan onze spirituele groei te werken.
Gemeenschap en verantwoordelijkheid
Rosj Hasjana herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een grotere gemeenschap. De Talmoed stelt: "Alle Israëlieten zijn voor elkaar verantwoordelijk" (Sjavoeot 39a). Deze onderlinge verbondenheid brengt zowel privileges als plichten met zich mee.
We dienen niet alleen aan onszelf te denken, maar ook aan het welzijn van onze gemeenschap en de wereld om ons heen. Zoals Hillel zei: "Als ik niet voor mezelf ben, wie is er dan voor mij? Maar als ik alleen voor mezelf ben, wat ben ik dan?" (Pirkei Avot 1:14).
Conclusie en oproep
Geachte gemeente, laten wij deze Rosj Hasjana aangrijpen als een kans voor werkelijke groei en vernieuwing. Mogen onze gebeden en het geluid van de sjofar ons inspireren tot oprechte tesjoeva.
Laten we ernaar streven om betere versies van onszelf te worden - in onze relatie met God, met onze medemens en met onszelf. Mogen we ingeschreven worden in het Boek des Levens voor een jaar van vrede, voorspoed en spirituele vervulling.
Sjana tova oemetoeka - een goed en zoet jaar toegewenst
Rabbijn Simon Bornstein

#BASISPRINCIPES VAN #EMPATHISCH #COMMUNICEREN

Alle reacties: 2 Door: Rabbijn Simon Bornstein® Als geestelijk verzorger en expert op het gebied van interpersoonlijk leiderschap, zal ik d...