donderdag 14 juni 2018

Tussen recht en compassie - samen leren om de juiste vragen te stellen.

Tussen recht en compassie - was het thema van een studiemiddag waarbij Dr. Markus van Loopik zijn jongste pennenvrucht presenteerde. Kabbala als levenskunst, luidt daarvan de titel. In een uitpuilende en uitputtend warme zaal traden diverse sprekers voor het voetlicht.

Kabbala als levenskunst

De middag werd geopend door Dr. B. van den Berg die een korte presentatie verzorgde over de aanleiding tot de middag, de boekpublicatie en de studiedag. Dr. Markus van Loopik belichtte het narratieve karakter van de Joodse religieuze overleveringen. Hij stelde traditie voor als een blijvend en tastend zoeken naar een waarheid.

Dr. M. van Loopik (midden) en Rabbijn Simon Bornstein
De academische bijdragen werden afgewisseld met muzikale bijdragen door het Klezmer-duo van Rob Zilverberg, dat onder andere het bekende 'A Genezele aujf dem Weg' en diverse nigoeniem ten gehore bracht. 

Na dit intermezzo sprak Dr. Van Loopik voor de tweede maal. Het verhaal van Rabbi Nachman van Breslav was een inleiding op zijn betoog over het spanningsveld van empathie tegenover recht in de Kaballah, de Joodse mystiek. Spreker presenteerde de voorstelling van de 'Hemelse Mens' - de Iesj Kadmaun - als model voor persoonsanalyse en voor de beoordeling van maatschappelijke processen.

Spreekster namens de uitgever
Dr. Van Loopik bood uiteindelijk het eerste exemplaar van zijn boek Kabbala als levenskunst - op zoek naar eenheid en heling aan Rabbijn Albert Ringer aan, die daarop kort sprak over de belangrijke boodschap van Dr. Van Loopik, die volgens spreker de Joodse mystiek toegankelijk maakt voor een geïnteresseerd en academisch publiek.

De aangename studiemiddag werd afgesloten met een vertoog over de inhoud en het belang van  het wetenschappelijk-theologisch periodiek Tenachon

---