dinsdag 8 december 2020

Thema-ontbijt United Nations International Migrants Day

 


Verslag Thema-ontbijt UN International Migrants Day


Op vrijdagochtend 18 december 2020 heeft de Assadaaka Community uitgebreid aandacht besteed aan de viering van de UN International Migrant Day van de Verenigde Naties. Door de Lock-Down die vier dagen eerder afkondigde kon het thema ontbijt niet op gebruikelijke wijze fysiek plaats hebben, maar werd die dag een digitaal thema-ontbijt georganiseerd via ZOOM.

Digitaal waren leden van de Assadaaka Community aanwezig en de leden van de Commissie Diversiteit van het CNV brachten langs de digitale weg hun werkbezoek aan de Assadaaka Community. De CNV Diversiteit Commissie zal na de Lock Down opnieuw worden uitgenodigd voor een fysiek werkbezoek om de relatie met de Assadaaka Community verder uit te breiden en consolideren.

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Zijne Excellentie Antonio Guterres heeft het volgende over de UN International Migrants Day 2020 gezegd: “On this International Migrants Day, let us seize the opportunity of the recovery from the pandemic to implement the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, reimagine human mobility, enable migrants to reignite economies at home and abroad and build more inclusive and resilient societies.”

Voorzitter van de Assadaaka Community, de heer Ahmed el Mesri heette de deelnemers aan het electronisch thema-ontbijt in een ronkende speech van harte welkom aan de digitale ontbijttafel. Hij stond stil bij de uitzonderlijke situatie die de Lock Down mee brengt: de gedwongen sluiting van het gemeenschapscentrum van Assadaaka. Toch, zo beloofde de voorzitter zullen de activiteiten worden voortgezet in aangepaste vorm, broodbedeling vanuit een automobiel op plaatsen in de buurt, maatschappelijke spreekuren per ZOOM en videobellen, Online Koffie Uurtje en maaltijdvertrekking aan kwetsbare bewoners. Het Assadaaka staat ook in uitzonderlinge tijden klaar. Verder benoemde de voorzitter belangrijke successen en bijdragen van migranten aan de Nederlandse economie en samenleving. Hij benadrukte het grote belang van vreedzaam samenleven in Nederland, Assadaaka staat voor verbinding, harmonie, steun en vriendschap.

Rabbijn Simon Bornstein, Geestelijk Verzorger van de Assadaaka Community stelde dat ‘migratie’ tegenwoordig een gewichtig maatschappelijk thema is. Afgelopen jaar (2019) woonden er internationaal meer personen in een ander land dan hun geboorteland. Velen migreren uit eigen wil op grond van een persoonlijke keuze, anderen migreren onder dwang (van omstandigheden). Naar schatting migreerden in 2019 wereldwijd circa 272 miljoen personen, dat zijn er 51 miljoen meer dan in 2010.

Vertegenwoordigers van de CNV Commissie Diversiteit gingen in op het thema migratie vanuit het perspectief van de vakbond. ‘Migranten dragen bij door middel van hun kennis, netwerken en vaardigheden om meer duurzame samenlevingen te realiseren. Gedurende de afgelopen maanden hebben veel migranten gewerkt op frontlijn posities om de COVID pandemie te helpen bestrijden. Hun werk in de gezondheidszorg, transport en voedselvoorziening maakten het leven van hun medeburgers in een tijd van COVID Lock Downs en pandemie beter te verdragen.

Veel migranten werken en leven echter in marginale maatschappelijke posities en zij worden buiten proportioneel getroffen door de pandemie. Daarbij gaat het om het verliezen van arbeidsplaatsen, huisuitzettingen, en vormen van discriminatie. Miljoenen migranten zijn gestrand, vastgelopen, vaak zonder inkomen of onderdak, zonder de mogelijkheid terug te keren naar hun thuisland door het wegvallen van internationaal transport en internationaal personenvervoer door de pandemie. Door hun kwetsbare positie kunnen migranten bloot gesteld zijn aan vormen van uitbuiting of mensensmokkel.

Rabbijn Simon Bornstein stelde daarom dat het buitengewoon onwenselijk is dat de pandemie door sommige overheden wordt aangegrepen als excuusgrond om het terugrollen van verplichtingen om rechten van migranten te beschermen, de rechtsbescherming te beperken. De pandemie mag geen excuus zijn om vreemdelingendetentie ongegrond te verlengen of om migranten onder dwang naar hun land van herkomst terug te sturen zonder fatsoenlijke rechtsgang.

“Het internationaal recht en de daaruit voortvloeiende verplichtingen, ook in periode van pandemie, moeten door de Nederlandse regering geborgd worden. Mensen die ‘on the move’ zijn om een betere toekomst te kunnen krijgen hebben recht op barmhartigheid en bescherming. Samen moeten wij garant staan voor een veiliger en meer duurzame wereld”, aldus de Rabbijn.