woensdag 14 oktober 2020

Julius Vischjager, parlementair journalist (1937-2020)

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Julius Vischjager was een bijzondere Jood. Een mens wie door zijn traumatische oorlogsverleden zijn Jood-zijn dagelijks voor ogen stond. Journalist, pianist, Holocaust overlevende, tijdgetuige en beroemd openbare bibliotheek- en cafébezoeker.

                                    Julius Vischjager

Scherpzinnig, intellectueel, breed belezen en internationaal georiënteerd met vele tientallen jaren professionele en levenservaring. Wekelijks was hij gedurende meer dan vier decennia aanwezig in het Haagse Perscentrum Nieuwpoort. 

Altijd aanwezig bij de wekelijkse persconferentie van de Minister-President, waar hij van alle journalisten wekelijks het privilege had van het stellen van de laatste vraag aan de Minister-President.

Op 07 oktober werd bekend dat Julius Vischjager dood werd aangetroffen in de Amsterdamse Ringvaart. Hij overleed op 83 jarige leeftijd na een tragisch leven. Hij was vader van een kind, waarmee hij geen omgang had. 

Hij overleefde als jong mens de genocide op het Nederlandse Jodendom door de Nazi-bezetter.

Tijdens de persconferentie van de Minister-President had hij het voorrecht iedere week de laatste vraag te mogen formuleren. Voorafgaand aan de vraagstelling kon hij uitvoerig spreken over brandhaarden elders op de aardkloot. 

Hij bood altijd aan een verzoeningsconcert te spelen voor de betrokken oorlogvoerende staten. Slechts één maal speelde hij samen met premier Rutte op de piano in Nieuwspoort.

Als aan het Conservatorium onvoldoende gewaardeerde prospectieve pianist, werd hij voor het leven getekend. Hij speelde iedere Sjabbes in Café Eik en Linde aan de Plantage Middenlaan, precies naast de Hollandsche Schouwburg, de centrale verzamelplaats van waar het Amsterdamse Jodendom met de blauwe tram naar de Polderweg werd getransporteerd. 

Vandaar via het NS Station Muiderpoort naar Concentratiekamp Westerbork en andere vernietigingskampen in Oostelijk Europa. Vischjager als muzikale bewaker van het Holocaust erfgoed aan de Plantage Middenlaan.

Als journalist had hij een eigen radioprogramma op de Amsterdamse zender SALTO. Hier ontving hij gasten, die hij gelijk Israël Chajiem Meijer, altijd onderbrak tijdens hun betoog. Toch leverde zijn programma’s opmerkelijke radiobijdragen op.

Zijn handgeschreven weekblad The Daily Invisible stond vol met hanenpoten, maar was altijd actueel en zeer doeltreffend als informatievoorziening voor collega-parlementair journalisten en politici. 

Hij was met deze publicatie tot ver over de landsgrenzen wereldberoemd.

Julius Vischjager werd als kind door het verzet gered uit de Hollandsche Schouwburg en daarmee gered van een zekere dood in een vernietigingskamp.

Door onder te duiken en na de Tweede Wereldoorlog op te groeien in wisselende pleeggezinnen, “genoot” de jonge Julius een zeer traumatische jeugd en adolescentie. 

Vischjager had in onze ontmoetingen altijd een dramatische verschijning, was zeer dominant in de ruimte aanwezig. Getekend door zijn nóóit verwerkte oorlogstraumata.

Zijn aandenken zij tot zegen, moge zijn Nesjomme gebundeld worden in de Bundel van het Eeuwig Leven. 

Jehie le Zichraun.